Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Region Västra Götaland, hoppas på större leveranser av vaccin framöver för att alla ska kunna erbjudas vaccin innan midsommar. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Region Västra Götaland, hoppas på större leveranser av vaccin framöver för att alla ska kunna erbjudas vaccin innan midsommar. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

65-plussare kan börja vaccineras om några veckor

Vaccinationerna av 65-plussarna kan börja i slutet av månaden, och enligt regionens vaccinsamordnare finns det fortfarande hopp om en allmän massvaccination före midsommar.
– Det kan finnas möjlighet för större vaccinleveranser längre fram och då skulle vi kunna ta igen en hel del, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare.

Fas två av massvaccinationen mot covid-19 i Sverige kan, trots försenade vaccinleveranser, komma igång innan februari är slut, det tror Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

– Det baserar jag på de leveransplaner som jag har sett så långt. De är ju färskvara. Vi jobbar med de förutsättningar vi har. Men i dag tycker jag att det är rimligt att vi kan komma igång med fas två i mindre skala under slutet av februari, säger hon.

Krävs mer vaccin till andra fasen

Folkhälsomyndigheten uppdaterade prioriteringsordningen och inkluderade fler i den andra fasen, bland annat flyttades åldersgränsen nedåt från 70 till 65. Det innebär att den andra fasen nu inkluderar betydligt fler. Enligt Kristine Rygge betyder det också att det gör det lite svårare att förutspå när det är dags för den tredje fasen, som innefattar bland annat personer mellan 60 och 64 år.

– Vi får ha tålamod och vaccinera fas ett och två innan vi kan gå vidare till fas tre. I nuläget har jag inget datum på det, säger hon.

Tidigare fanns det en förhoppning om att alla skulle erbjudas vaccin innan midsommar. Är de förhoppningarna grusade nu?

– Den översiktliga planeringen har jag inte grusat än. Det kan finnas möjlighet för större vaccinleveranser längre fram och då skulle vi kunna ta igen en hel del, säger Kristine Rygge.

Färre av alla vaccin

De två senaste veckorna har vaccinleveranserna av Pfizer-Biontechs vaccin inte varit som förväntat, vilket har betytt att tempot i vaccineringen av de i första fasen, bland annat äldre på boenden och vård- och omsorgspersonal, har bromsats. Men även leveranserna av Modernas vaccin har varit mindre än tidigare förväntat.

– Det har tyvärr blivit färre doser av alla vacciner jämfört med vad vi hoppades på när vi började. Det är av olika anledningar, men det har med vaccintillverkarna att göra, säger hon.

Alla som är över 85 år kan förvänta sig att bli uppringda av sin vårdcentral när det är dags för dem bli vaccinerade. De övriga i gruppen kommer att kunna boka in sig per telefon eller via webben.