Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektionsmottagnings provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset. Bild: Mia Höglund
Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektionsmottagnings provisoriska tält för provtagningar för coronaviruset. Bild: Mia Höglund

32 coronafall i Västra Götaland

Sedan Göteborgsområdet fick sitt första coronafall för snart två veckor sedan har antalet smittade i regionen nu ökat till 32 personer. Under måndagsförmiddagen meddelade Västra Götalandsregionen att ytterligare sex personer smittats. 32 nya fall har också bekräftats i region Stockholm.
– Målsättningen med vårt arbete är att förhindra att smittan sprids i samhället, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Av de 32 bekräftade fallen i Västra Götaland har samtliga smittats utomlands eller genom nära kontakt med någon som smittats utomlands. Under söndagen kunde tolv nya fall bekräftas och på måndagen ytterligare sex fall.

Fyra av personerna som bekräftats smittade på måndagen har provtagits vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och ingår i smittspårning kring tidigare fall.

De övriga två som bekräftats smittade har provtagits vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. De ska ha varit utomlands, men det är oklart i vilket land. Enligt Västra Götalandsregionen mår samtliga personer efter omständigheterna väl.

– Att vi upptäcker fler fall är väntat, då många personer som varit i drabbade områden har kommit hem från resor, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

">
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Ronny B Nilsson
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Ronny B Nilsson

Kontaktspårning kring de nya fallen har inletts.

– Vi fortsätter med vårt intensiva arbete att identifiera, provta och omhänderta smittade och vi vidtar de nödvändiga smittskyddsåtgärder som krävs i sammanhanget, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Av de personer som har smittats utomlands har de flesta besökt norra Italien eller Iran.

Första fallet bekräftat i Halland

Region Halland meddelade på måndagsmorgonen att man upptäckt det första fallet av coronaviruset i regionen, närmare bestämt i Kungsbacka. Personen har nyligen besökt norra Italien.

– Personen har redan vid mycket tidiga symtom på sjukdom isolerat sig hemma och kontaktat sjukvården via 1177, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i region Halland.

Ett fåtal individer i den smittade personens närhet har nu provtagits för viruset och regionen inväntar svar. Enligt Maria Rydberg Mo, överläkare på infektionskliniken, är personen inte i behov av inneliggande sjukhusvård.

– Personen mår efter omständigheterna väl och klassas inte som allvarligt sjuk i det här skedet, säger Maria Rydberg Mo.

Smittsam person på öppet hus i Örebro

En person i Örebro län bedöms ha smittats av det nya coronaviruset i USA. Efter att personen bekräftades smittad har två familjemedlemmar testat positivt.

En av de fyra smittade personerna i Örebro ska ha varit på ett öppet hus på Örebro universitet när hen var smittsam. Regionens smittskydd har spårat de nära kontakter som personen kan ha haft men även andra personer som deltagit varnas nu. Det kan inte uteslutas att övriga besökare kan ha smittats av personen. De uppmanas att vara mycket uppmärksamma på symtom fram tills dess att inkubationstiden går ut 18 mars.

Totalt finns över 200 bekräftade fall av det nya coronaviruset i Sverige. Personer smittade av det nya coronaviruset har nu konstaterats i nio av Sveriges 21 regioner.

Ännu finns inga uppgifter om att någon av de smittade skulle vara allvarligt sjuk. Flera av personerna har så pass milda symtom att de inte behöver sjukhusvård. Dessa personer är istället satta i hemkarantän men hur många det handlar om har regionerna inte velat gå ut med.

Fakta: Antal coronafall i regionerna

Region Stockholm: 147

Västra Götalandsregionen: 32

Region Skåne: 22

Region Värmland: 21

Region Jönköping: 10

Region Uppsala: 9

Region Örebro län: 4

Region Gävleborg: 2

Region Halland: 1

Uppdaterad 2020-03-09 kl 12.30.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Region Halland