Nu ska plastpåsar, förpackningar och annat skräp bort. Arkivbild.
Nu ska plastpåsar, förpackningar och annat skräp bort. Arkivbild. Bild: Kallestad, Gorm

20 000 svenskar väntas plocka skräp i dag

Plastmuggar, fimpar och godispapper – i dag ska det bort från gator och parker. Stora skräpplockardagen väntas locka runt 20 000 personer, som var och en tar hand om runt ett kilo skräp.

ANNONS

Håll Sverige Rent (HSR) arrangerar för andra året en riktig städdag för gator, parker och natur. Under lördagen väntas omkring 20 000 svenskar på mer än 100 orter runtom i landet delta, berättar Johanna Ragnartz, vd för HSR.

– Det har blivit ett superstort engagemang i år. Förra året var 5 000 personer med, och vi trevade oss fram då, säger hon.

En riktig städdag efter sommaren kan verkligen behövas. Johanna Ragnartz tror att soppåsarna kommer att fyllas av bland annat engångsmuggar, godispapper, glassomslag, plastpåsar, snusdosor, cigarettpaket, snabbmatsemballage, lock och sugrör, flaskor och burkar.

Plockarna väntas ta hand om runt ett kilo skräp var i genomsnitt. Det gör 20 000 kilo skräp, som Håll Sverige Rent nu hoppas städa bort från gemensamma ytor.

ANNONS

Urban livsstil skräpar ned

Plockarna kommer att hitta mest engångsmaterial och fimpar i stadsmiljöerna, förklarar Johanna Ragnartz. Det är det som är vanligast, enligt de plockanalyser som HSR gör när de samlat in skräp.

– Det handlar om vår urbana livsstil. Vi äter och dricker och droppar vårt skräp.

Enligt organisationen är det unga vuxna som är de riktiga storkonsumenterna av engångsmaterial. Novus undersökte i vintras, på Håll Sverige Rents uppdrag, hur ofta vi konsumerar mat och dryck i farten, förpackat i engångsförpackningar.

Det visade sig att var tredje svensk mellan 18 och 29 år handlade någon form av snabbmat, snacks eller kaffe dagligen eller flera gånger i veckan.

– Vi skräpar ned medvetet eller omedvetet. Exempelvis tänker nog inte många på att de skräpar ned då de ställer ifrån sig en mugg eller sin påse på en bänk.

"Betalat för städning"

Fast många tycker sig också att ha rätt att skräpa ned, förklarar hon.

– De säger "jag har betalat för städning", och menar att de kan skräpa ned för att de betalat skatt. Deltagare på festivaler tycker också ofta att städning ingår i festivalavgiften.

Engångsförpackningarna är verkligen slöseri, tycker hon. De används bara en kort liten stund, och hamnar sedan ofta i naturen eller på gatan. Men nya regler är på gång, både för engångsmaterial och plastpåsar.

ANNONS

– Plastpåsar är inte dåliga i sig, men en plastpåse som används en kort stund och sedan hamnar i naturen är dåligt för miljön.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Håll Sverige Rent-dagen

Håll Sverige Rent-dagen arrangeras för andra året, och ingår i globala World Cleanup Day. Förra året deltog 5 000 personer, och det ordnades olika skräpplockningsevenemang i landet. I år har antalet aktioner vuxit till över 100, och 13 000 deltagare är föranmälda. Dessutom arrangerar företag, kommuner och organisationer egna aktioner. Deltagarantalet väntas blir runt 20 000.

I genomsnitt plockar varje person som deltar ett kilo skräp, enligt Håll Sverige Rent.

Källa: Håll Sverige Rent

Fakta: Snabbmat i språnget

Håll Sverige Rent lät Novus undersöka våra snabbmatsvanor. 513 fältintervjuer gjordes i december–februari. 33 procent av de unga vuxna (18–29 år) svarade att de köpte något att äta eller dricka i farten varje dag eller flera gånger i veckan. Varm snabbmat var vanligast, följt av kaffe.

Men det hindrar inte att de ser nedskräpning från snabbmatsätande som problematiskt. 63 procent såg detta som ett problem.

Samtidigt hade unga vuxna litet intresse av att använda egna muggar som tas med. 68 procent hade aldrig gjort det, och ännu större andel tänkte inte göra det.

Största effekten för att åstadkomma förändring, enligt 18–29-åringarna, vore att förbjuda vissa typer av förpackningar.

Källa, HSR

ANNONS