Resenärer vid T-centralen i Stockholm. Arkivbild.
Resenärer vid T-centralen i Stockholm. Arkivbild. Bild: ALI LORESTANI / TT

17-åring döms för mord på T-centralen

En 17-årig pojke döms till sex års fängelse för att ha knivmördat en jämnårig pojke vid T-centralen i Stockholm den 25 februari i år. Pojken döms även för försök till grov misshandel och narkotikabrott.

ANNONS

Det hela började med att den nu dömde 17-åringen uppfattade att två killar i hans ålder stod och stirrade på honom på tunnelbanestationen på Stockholms centralstation.

Han bestämde sig då för att konfrontera killarna och gick fram till dem och frågade varför de stirrade på honom. Samtidigt hade han plockat fram en kniv som han höll bakom ryggen.

Exakt vad som hände sedan är inte helt klarlagt, men Stockholms tingsrätt anser det bevisat att den dömde pojken högg både mot den andra 17-åringen och mot dennes kompis. Vännen undgick allvarliga skador, men 17-åringen blev huggen i bröstkorgen. Efter bråket sprang grupperna åt olika håll men pojken segnade ned på golvet utanför tunnelbanespärrarna. Han dog kort därpå.

ANNONS

Den pojke som nu döms har erkänt omständigheterna kring händelsen, men försvarat sig med att han agerade i nödvärn då han menar att den pojke som senare dog attackerat honom.

Tingsrätten köper inte den förklaringen. De anser det klarlagt att det var mördaren som sökte upp bråket, och att det var de andra som försökte värja sig mot hans våld.

Tingsrätten anser att brotten som pojken döms för har ett samlat straffvärde på 15 år, men eftersom han var 17 år vid tiden för gärningarna bestäms straffet till sex års fängelse.

17-åringen ska även betala skadestånd till den andra pojken som han attackerade, samt till den döde pojkens anhöriga.

ANNONS