Fler fjällturister har lett till fler fjällräddningsinsatser längst i norr. Arkivbild.
Fler fjällturister har lett till fler fjällräddningsinsatser längst i norr. Arkivbild.

Ökat antal fjällräddningar i Norrbotten

Fjällräddningen har fått rycka ut 133 gånger denna sommar – eller i snitt 1,3 utryckning per dag. Mer än hälften av utryckningarna gjordes i Norrbotten, där larmen och insatserna ökat kraftigt.

ANNONS
|

En färsk sammanställning från polisen visar att Norrbotten hade 75 fjällräddningsinsatser under perioden 22 maj–31 augusti. I Västerbotten gjordes 13 insatser, i Jämtland 39 och i Dalarna sex stycken.

I del allra flesta fall, 95 procent, ryckte fjällräddarna ut för att undsätta människor som skadat sig eller blivit sjuka. Det rör sig om frakturer, stukningar, hjärtproblem, sårskador eller total utmattning.

Polisen, som ansvarar för fjällräddningen, fick kalla in helikopter vid 100 av de totalt 133 räddningsinsatserna. Det är kostsamt, men ofta det enda möjliga i de vidsträckta fjällområdena.

Sommarens statistik över fjällräddningsinsatser är på grund av förändrade rutiner inte helt jämförbar med tidigare års statistik. Men tydligt är att utryckningarna ökat kraftigt i Norrbotten – polisen talar om en fördubbling. Ökningen hänger tydligt ihop med att fjällturismen ökat.

ANNONS

Hittills i år, alltså under årets första åtta månader, har fjällräddningen gjort 335 insatser. Under vintersäsongen gjordes de flesta utryckningarna i Jämtlandsfjällen.

TT
ANNONS