Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överbefälhavare Micael Bydén går till attack mot dem som kränker inom försvaret. Arkivbild.

ÖB: Mörkertalet försvårar vårt arbete

De 1 730 kvinnor inom Försvarsmakten som gått samman i det metoo-inspirerade uppropet #givaktochbitihop får stöd av sin högste chef.

I uppropet som undertecknats av kvinnor som antingen är eller har varit anställda, värnpliktiga eller frivilliga, lyfts flera exempel fram om hur kvinnor kränkts i arbetet.

Att det förekommit sexuella trakasserier inom försvaret är ingen nyhet. Och att man nu samlas i ett eget metoo-upprop kommer inte som någon överraskning.

- Jag kan bara med besvikelse konstatera att vi inte har kommit längre. Det här har vi jobbat med, men vi har kvar att göra. Det är ingen överraskning att uppropet kommer. För mig var det snarare en fråga om när det skulle komma och på vilket sätt, säger Micael Bydén.

Rutiner för anmälningar finns

Budskapet från ÖB är att den som inte kan leva efter försvarets värdegrund inte har i Försvarsmakten att göra. Det stora problemet är enligt Bydén antingen att man inte anmäler alls, eller att anmälningar inte tas vidare.

- Vi prövar alla sådana här anmälningar som vi får grepp om. Konsekvenser kan exempelvis bli löneavdrag, en varning eller prövning av anställning. Rör det sig om ett juridiskt brott blir det parallellt en civil prövning. Men mörkertalet gör att vi inte kommer åt problemen, säger Micael Bydén.

För att få fler att berätta har man startat en telefonlinje dit man kan ringa anonymt och berätta om vad man har upplevt.

- En av våra viktigaste utmaningar är att skapa en miljö där det är naturligt att berätta. Oavsett om man vill ge en berättelse eller anmäla ska det vara den naturligaste saken i världen. Det här är ett problem för hela organisationen, säger Micael Bydén.

Tystandskultur

Även Officersförbundet menar att mörkertalet vittnar om en oacceptabel tystnadskultur. I ett pressmeddelande från fackförbundet skriver man: "Att detta kunnat inträffa över huvud taget inom Försvarsmakten innebär ett stort misslyckande för det jämställdhets- och likabehandlingsarbete som genomförts inom myndigheten".

Inom Försvarsmakten arbetar cirka 3 350 kvinnor, det motsvarar 16 procent av myndighetens personal. Och man arbetar aktivt för att rekrytera fler kvinnor.

- Det här hjälper ju inte oss i ett av mina viktigaste fokusområden. Vi ska attrahera hela rekryteringsbasen – både unga män och unga kvinnor, säger Bydén.

Han påpekar också svårigheten i att förändra en mångårig kultur. Både ÖB och Officersförbundet poängterar att man har kommit långt i jämställdhetsarbetet, men att det är en klen tröst och att man har mycket arbete kvar.

- För mig är det ointressant att jämföra med dem som är sämre. Hos oss ska inte det här finnas, det spelar ingen roll hur det ser ut i samhället. Det måste bort. Vi ska vara bäst i klassen, säger Micael Bydén.