Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En 18-årig man i Växjö åtalas misstänkt för att ligga bakom flera så kallade ddos-attacker mot två storbanker. Arkivbild.

Åtalas för cyberattacker mot storbanker

Cyberattacker mot Swedbank och Nordea gjorde att ett stort antal kunder drabbades då bankernas hemsidor inte fungerade som de skulle, enligt kammaråklagaren Anna Svedin. Nu åtalas en 18-årig man i Växjö som misstänks ligga bakom flera så kallade ddos-attacker mot storbankerna. När den misstänkte greps i samband med en husrannsakan var han 16 år. Åtalet gäller grovt dataintrång.

Åklagare och polis misstänker att fler personer ligger bakom, men vilka dessa var är okänt. Överbelastningsattackerna genomfördes den i oktober och november 2015, enligt stämningsansökan. Banker är särskilt skyddsvärda mål och i det här fallet rubbades allmänhetens tillit till bank- och betalsystemet, konstaterar Anna Svedin i ett pressmeddelande.

Att utredningen dragit ut på tiden beror på att den varit tekniskt komplicerad och på att utredarna har behövt vända sig till både Storbritannien och Frankrike för rättshjälp. Vittnesförhör med bankanställda och IT-specialister ingår i bevisningen, men också spårningar av IP-nummer, sökhistorik, loggar och skärmdumpar.