En björn har fångats på bild av en åtelkamera i en tidigare jaktbrottsutredning. Bilden har ingen anknytning till den aktuella utredningen.
En björn har fångats på bild av en åtelkamera i en tidigare jaktbrottsutredning. Bilden har ingen anknytning till den aktuella utredningen.

Åklagaren: Djuren plågades till döds

Fem män i Norrbotten är misstänkta i en av de största jaktbrottshärvorna i Sverige. Åtta stora rovdjur fångades och dödades utan tillstånd – och flera ströps eller plågades till döds.

ANNONS
|

Fyra björnar, tre lodjur och en järv mötte sin död i de norrbottniska skogarna, och är grunden till ett åtal som väcktes vid Luleå tingsrätt på fredagsförmiddagen. Djuren dödades när en 36-årig man, en 46-årig man och hans 73-årige pappa jagade utan tillstånd under juni 2012 och på vintern, våren och sommaren 2016, enligt åklagare Åse Schoultz vid riksenheten för miljömål.

- Det är en av de största jakthärvorna som polisen har nystat upp under de senaste årtiondena, säger Åse Schoultz.

ANNONS

Den 46-årige mannen, som pekas ut som en nyckelspelare, misstänks för att på egen hand ha dödat tre björnar och tre lodjur, och dessutom ha hjälpt 36-åringen att döda järven och den fjärde björnen. Hans pappa misstänks för att ha hjälpt till att döda järven och en av björnarna som sonen fällde.

Tre av djuren ska dessutom ha plågats innan de dödades: Den 46-årige mannen ströp ett lodjur med en metallvajer och ska dessutom ha plågat ett lodjur genom att stöta en påk i den när djuret fastnat i en bur. Även den 36-årige misstänks ha strypt en björn.

- Om man stryps tror inte jag att det är angenämt, då gör jag gällande att det är en särskilt plågsam jaktmetod jämfört med om du sätter ett skott i den, säger Åse Schoultz.

Svårutredda brott

Polisen slog till i en koordinerad insats i augusti i fjol. Åklagaren bygger stora delar av sin bevisning på beslagtagna videofilmer och bilder på jakten som hittats på männens datorer, och på telefonavlyssning.

- Grova jaktbrott är bland de svåraste brotten att utreda, om det är någonstans där man kan bedriva brott med väldigt liten upptäcktsrisk är det just vid illegal rovdjursjakt, säger Åse Schoultz.

ANNONS

- Ofta är vi tio steg efter, men den här gången var polisen med på banan redan när några av brotten begicks, då har man ett helt annat bevisläge.

De tre männen åtalas för grovt jaktbrott, samt anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott. De åtalas även för grovt vapenbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen eftersom de innehaft vapen och ammunition utan tillstånd, enligt åklagaren. Grovt jaktbrott leder till fängelsestraff på minst sex månader till som mest fyra år, säger Åse Schoultz.

Tränade hunden

En 63-årig man misstänks för grovt jakthäleri eftersom han haft ett femte björnhuvud i frysen, och grovt brott mot vapenlagen. En 39-årig man misstänks för jakthäleri eftersom han tränat sin hund genom att låta den bita och dra i den döda järven, och även för vapenbrott och brott mot vapenlagen, enligt stämningsansökan.

Alla fem misstänkta har tidigare varit häktade, men försatts på fri fot i väntan på rättegång.

- Jag gör bedömningen att jag ser fram emot en fällande dom, säger hon.

ANNONS
TT
Fakta: Jakt på rovdjur

Det finns fyra stora rovdjur i Sverige: Björn, järv, lodjur och varg.

De är fridlysta och får endast jagas om Naturvårdsverket eller landets länsstyrelser har gett sitt godkännande till licens- eller skyddsjakt.

Reglerna bestämmer när jakten får bedrivas, om åtel får läggas ut för att locka till sig djuren, och hur många hundar som får användas.

Licensjakt beviljas främst för att begränsa rovdjursstammarna. Jägarna kan få tillstånd att bedriva skyddsjakt om deras egendom, ofta tamdjur, hotas av rovdjur.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS