Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Åkesson vill ta utskottsplats från Ekeroth

Även om riksdagsledamoten Kent Ekeroth frias från ringa misshandel i hovrätten kan han inte företräda SD i justitieutskottet. Det anser SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Tingsrätten dömde SD:s riksdagsledamot Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö. Den 1 december kommer hovrättens dom.

Åkesson uppger att ingen som döms för våldsbrott i närtid kan företräda SD på någon post. Men även om Ekeroth frias så borde han lämna sin plats i justitieutskottet, tycker SD-ledaren.

På en direkt fråga om Åkesson anser att Ekeroth bör lämna utskottet även om han frias, svarar Åkesson "ja".

- Även om han inte döms så är förtroende ändå skadat, han har ju hamnat i liknande händelser förr, säger Åkesson, på en träff med journalister i riksdagen.

Visst förtroende kvar

Samtidigt uppger Åkesson att han ännu inte helt har förlorat förtroendet för Ekeroth. En friande dom skulle, enligt honom, "i någon mening" innebära att Ekeroth vinner en del. Men det förändrar inte synen på ledamotens framtid i utskottet.

SD-ledaren anser också att riksdagsledamoten Pavel Gamov, som har kritiserats för en kontroversiell valobservationsresa till Ryssland, ska lämna sina utskottsplatser i utrikesutskottet och EU-nämnden.

Åkesson vill inte närmare gå in på partiets hantering av Gamov.

- Det är mycket mer komplext på ett personligt plan, säger han.

Till skillnad från Ekeroth har Gamov uteslutits, lämnat SD och blivit politisk vilde. Men Gamov har gjort klart att han tänker sitta kvar på sina poster i riksdagen.

Inte köpa ut

Åkesson påpekar att han inte kan peta ledamöterna från posterna mot deras vilja. Han ser dock gärna en diskussion med de övriga partierna om att öka partiernas makt över både utskottsplatser och riksdagsmandat.

Men det skulle kräva en grundlagsändring.

Att partiet skulle betala en före detta SD-ledamot för att lämna sina poster i riksdagen tycker SD-ledaren vore alltför utmanande.

Under denna mandatperiod har fyra SD-ledamöter blivit politiska vildar i riksdagen. Samtidigt har partiet fått en avhoppare från Moderaterna, Patrick Reslow.

"Bygga stabilitet"

- Det vi kan göra är att fortsätta bygga partiet, bygga stabilitet och se till att inga människor som inte duger för uppdragen hamnar i riksdagen, säger Åkesson.

Ett annat problem för SD är att partiet har omkring 60 tomma stolar på SD-mandat i landets kommunfullmäktige.

- Vi är det partiet som är yngst och befinner oss också fortfarande i en uppbyggnadsfas, säger Åkesson.

- Vi har fördubblat oss i varje val. Jag är väldigt nöjd med hur vi har hanterat det, trots den enorma tillväxt vi haft.