Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tror inte att toppen är nådd för partiet. 20-30 procent är möjligt i valet 2018.

Åkesson redo ta den långa vägen till makten

SD-ledaren Jimmie Åkesson hoppas på 20 – 30 procent av rösterna i valet 2018. Men han drömmer inte om att få sitta i en regering.

Sverigedemokraterna har börjat backa från tidigare toppnoteringar i opinionsmätningar. Åkesson tror dock inte att högstanivån för SD är nådd.

- Jag tror att det är sannolikt att vi hamnar mellan 20 och 30 procent i valet.

Han räknar med att få tillbaka de väljare som nu verkar rinna åter till Moderaterna.

- Moderaterna har skärpt till sig, man har en partiledare som slagit an en ny retorik, säger Åkesson inför partiets landsdagar i Norrköping.

"Kan bara vädja"

Han spår att nye M-ledaren Ulf Kristerssons "skärpta ton" om invandringspolitik och tiggeriförbud stöter på problem när den synas i valrörelsen. Och den ska ju dessutom förhandlas med övriga Alliansen, som inte har samma linje.

- Det är inte hugget i sten att det går bättre (för M), förr eller senare måste han börja leverera, säger Åkesson.

Under förra M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnades dörren till samarbete med SD på glänt. Efterträdaren tycks ha stängt den igen.

Åkesson ser ingen "quick fix" för hur hans parti ska bryta sin isolering.

- Jag kan ju bara vädja till de andra partierna om samtal. Vi behöver inte sitta ned och förhandla, man behöver inte komma överens med mig, men man borde åtminstone försöka, säger SD-ledaren.

- Det handlar mycket om att ge oss chansen.

En önskeroll

Åkesson påpekar att han "inte i första hand" är intresserad av några ministerposter. Han har inget emot att vara kvar i opposition och göra upp med partier i båda blocken i olika frågor.

- Danskt Folkeparti har en mycket tacksam roll i Danmark där man kan förhandla åt båda håll. Det är kanske den mest tacksamma roll man kan ha i en parlamentarisk demokrati. Jag har mycket hellre den rollen än sitter i regeringen.

SD-ledaren är beredd att vänta en mandatperiod till på att någon vill förhandla med honom.

- Vi får gå den långa vägen. Det har vi gjort hela tiden. Hela vårt parti är byggt på tålamod, säger Åkesson.

Han räknar med att Alliansen splittras inom senast fem år och att det då kan uppstå ett nytt konservativt block med SD, M och KD.

Räknade med problem

En fråga är om SD är ett så pass stabilt parti att en regering kan stödja sig på det, eller om SD är moget att sitta i en regering.

- Det är svårt att säga, för vi har aldrig gjort det för att vara helt ärlig. Jag tror det. Vi har en väldigt pragmatisk utgångspunkt till skillnad från MP som jag upplever som ett drömmarparti.

SD:s riksdagsgrupp, som mer än dubblades mellan 2010 och 2014, har denna mandatperiod haft fyra ledamöter som numera är politiska vildar i riksdagen. En ledamot har avgått sedan han dömts för grov förskingring.

Enligt Åkesson finns det nu många fler lämpliga och erfarna personer att sätta på riksdagslistan jämfört med vad han såg 2014.

- Jag såg väldigt många entusiastiska amatörer som ville göra en insats för partiet. Det var väldigt bra förvisso, men jag trodde att vi skulle få ganska stora problem.

Ingen radikalisering

Åkesson medger dock att partiet fortfarande har problem på framförallt lokal nivå.

- Men det går stadigt åt rätt håll.

Enligt Åkesson finns inget tryck i partiet på en mer radikal politik nu när andra partier föreslår skärpt migrationspolitik och hårda tag mot brottsligheten.

På SD:s kongress i helgen, landsdagarna, finns motioner om dna-register för alla medborgare, om en lag om samhällsfarlig asocialitet och om att sätta elektronisk fotboja på alla asylsökande. Partistyrelsen avslår de motionerna och Åkesson tycker att motionerna främst är ett tecken på hur oroade enskilda partimedlemmar är för hur det ser ut i samhället.

SD-ledaren hävdar också att man "absolut inte" vill begränsa mediers oberoende från politiken, även om partiet ofta är kritiskt till traditionella riksmedier.

- Jag upplever att det finns en värdegemenskap där som är lite obehaglig, säger Åkesson.

Han tycker dock att vanliga människors möjlighet att bedriva egen journalistik via sociala medier minskar det "problemet".