Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Hallengren (S), socialminister (arkivbild). Bild: Ali Lorestani/TT
Lena Hallengren (S), socialminister (arkivbild). Bild: Ali Lorestani/TT

Sverige missar vaccinmålet

Sverige kommer inte nå det tidigare vaccinmålet. I stället ska alla över 65 år erbjudas minst en dos senast 16 maj och alla över 18 och de i riskgrupp erbjudas vaccin med en dos senast 15 augusti, det meddelar socialminister Lena Hallengren under en pressträff. – Pengar är inte problemet, säger Lena Hallengren.

Under torsdagsförmiddagen höll regeringen och Socialminister Lena Hallengren (S) en pressträff gällande vaccinmålet.

Medverkade gjorde också Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, samt Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Lena Hallengren inledde med att berätta att vaccinmålet, där målsättningen varit att erbjuda vaccin till alla vuxna och barn i riskgrupp innan juni, justeras.

– Vår gemensamma målsättning när avtalen skrevs i december var att erbjuda alla vuxna vaccin under det första halvåret. Det har byggt på vaccintillgång, säger Lena Hallengren.

Regeringen och SKR tecknade i december avtal som gav en prognos på 17,4 miljoner doser som skulle levereras under det första halvåret.

En siffra som fått skrivas ner till 10,9 miljoner doser.

Här är regeringens nya prognos:

Alla i ålder 65 eller högre ska ha erbjudits sin första dos innan 16 maj.

Alla över 18 år, samt alla som är i riskgrupp, ska ha erbjudits en första dos innan 15 augusti.

Nya målen kan ändras

Det nya vaccinmålet kommer att bli öppet för ändring. Folkhälsomyndigheten har fått i uppgift att se över datumen var 14:e dag genom prognoser med de mest aktuella uppgifterna om leveranser.

Texten uppdateras.