Sverige, Danmark och Finland varnar Norge – efter energihamstring

Norge får skarp kritik av sina grannländer för sina planer på att minska energiexporten.
– Farligt och nationalistiskt, säger finska Fingrids vd Jukka Ruusunen till Financial Times.

ANNONS
|

Det var tidigare denna månad som Norge meddelade att man överväger att minska sin elexport till grannländerna. Skälet är att man vill säkra sin egen försörjning.

Beskedet fick Danmark, Sverige och Finland att göra vad FT, Financial Times beskriver som ovanligt: gå ut med en varning till Norge för sin energihamstring. I ett gemensamt uttalande från de nationella stamnätsbolagen Fingrid, Svenska Kraftnät and Energinet uppmanar man nu den norska regeringen att tänka om.

Gynnar Ryssland och Vladimir Putin

Enligt FT befarar de tre länderna att de norska planerna är precis vad Rysslands president Vladimir Putin hoppas på eftersom den riskerar att underminera den europeiska marknaden.

ANNONS

– Det skulle vara mycket farligt och nationalistiskt. Ett väldigt själviskt beteende, säger Jukka Ruusunen, vd för finska Fingrid, till Financial Times.

– Om vi inte samarbetar gynnar det Ryssland.

Drabbat företag i södra Norge särskilt mycket

Norges regering är under press att agera för att stävja de ökande elpriserna i landet, som särskilt drabbar kämpande företag i de södra delarna.

Norges finansminister Trygve Slagsvold Vedum ska ha försökt minska rädslan i Helsingfors och Stockholm genom att påpeka att elen de får är från norra Norge, där priserna är låga och reserverna stora. Detta till skillnad från landets södra delar som försörjer Danmark, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna.

LÄS MER:Så mycket dyrare blir maten, elen och bolånet i höst

LÄS MER:Här är tipsen som kan sänka din elräkning

ANNONS