Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett av många avtal som löper ut under 2020 är det mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads. Arkivbild. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Svenskt näringsliv: Lägre löneökningar behövs

Konjunkturavmattning slår hårt såväl globalt som för svensk ekonomi.
Därför vill Svenskt näringsliv se lägre löneökningar i den kommande avtalsrörelsen.
LO jämför utspelet med kosläpp.

Nästa år väntar en omfattande avtalsrörelse. 2,8 miljoner anställda berörs när 485 avtal ska omförhandlas, bland annat för statligt anställda och i industrin.

I sin rapport om de ekonomiska förutsättningarna lyfter Svenskt näringsliv inte helt oväntat en rad olika utmaningar.

Svensk konkurrenskraft är enligt Svensk näringsliv under press. Internationellt finns en rad orosmoln som handelskonflikten mellan USA och Kina, brexitoron men även höga statsskulder hos flera länder.

– Den här högkonjunkturen har också varit svagare än tidigare samtidigt som den varit dopad i form negativ styrränta, både i Sverige och i flera andra länder. Trots det har vi inte fått in människor som stått utanför arbetsmarknaden, säger Mattias Dahl, vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor.

Han jämför situationen med hur det såg ut inför den förra avtalsrörelsen.

Slut på högkonjunkturen

– Det är ingen som kan säga att det ser bättre ut, många indikatorer pekar på att läget i stället är sämre. Det är tråkigt men ganska naturligt efter en lång högkonjunktur att man kommer till ett slut och en lågkonjunktur,

Ytterligare en faktor som enligt Svenskt näringsliv får en stor betydelse är den stigande arbetslösheten där augusti månads siffra visade på oväntat höga 7,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån.

– Arbetslösheten stiger ganska snabbt och det är något som vi får ta med oss in i avtalsrörelsen. Spelboken när det gäller ekonomin håller på att skrivas om och ingen vet om alla parametrar stämmer. Det är lite läskigt, säger Dahl.

Jämför med kossor

Motparten, LO, tar dock Svenskt näringslivs utspel med ro och Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, gör en oortodox jämförelse.

– Vid ett kosläpp hoppar och skuttar korna och lite så är det i en avtalsrörelse. I början är det väldigt mycket utspel men ju längre det går blir det mera normaliserat. Ska man titta historiskt sett har man aldrig sagt: "nu finns det pengar att dela ut", säger han till TT.

TT: Samtidigt, är det inte en realitet att det faktiskt sker en konjunkturavmattning och finns mycket osäkerhet kring ekonomin?

– Det finns alltid något som är osäkert och alltid något som oroar. Det har varit bostadsbubblor, räntebubblor och man har hittat orsaker att svartmåla. Man ska inte reagera så mycket på vad de säger nu. I slutändan brukar vi landa i ett resultat som båda parter kan leva med.

Tobias Österberg/TT

Under 2019-2020 ska 485 avtal som omfattar 2,8 miljoner anställda omförhandlas. Här är en tidslinje över de avtal som löper ut 2020:

31 mars. De normerande avtalen inom industrin.

31 mars. Detaljhandelsavtalet mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund.

31 mars Hotell- och restaurangavtalet mellan Visita och HRF.

31 mars Allmänkommunal verksamhet mellan SKL/Pacta (Sobona) och Vision, Akademikerförbundet SSR med flera.

30 april Avtalsområde Kommunalarbetare mellan SKL/Pacta (Sobona) och Kommunal.

30 april Byggavtalet mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

30 april Bemanningsavtalet med Bemanningsföretagen.

31 maj Äldreomsorgsavtalet mellan Vårdföretagarna och Kommunal.

30 juni Personliga assistenter mellan Vårdföretagarna och Kommunal.

30 september Avtal för statligt anställda.

Källa Medlingsinstitutet.