Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Olof Palme (1927-1986). Bild: Maija Rautio
Olof Palme (1927-1986). Bild: Maija Rautio

Svaret: Det var Skandiamannen

Enligt Palmegruppen var det den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som mördade statsminister Olof Palme. Det svaret på Sveriges största mordgåta någonsin gav polisen på onsdagen.…– Den personen är Stig Engström som har omnämnts i media som den så kallade Skandiamannen, säger Krister Petersson.

Vem mördade Olof Palme?

Sveriges största mordgåta genom tiderna fick ett svar på onsdagen.

På en pressträff presenterade Palmeutredningens förundersökningsledare Krister Petersson polisens lösning.

Inför medier från hela världen sammanfattades 34 års utredningsarbete och tusentals förhör till en teori.

– Den personen är Stig Engström som har omnämnts i media som den så kallade Skandiamannen. Eftersom han är avliden kan jag inte väcka åtal mot honom. Därför beslutar jag att lägga ned förundersökningen med motiveringen att den misstänkte är avliden, säger Krister Petersson under pressträffen.

Han fortsatte med att berätta att Palmegruppen inte har kunnat binda någon konspiration eller grupp till Stig Engström.

– Vi har ägnat ganska mycket tid åt att försöka kartlägga andra personer, grupperingar och företeelser som var aktiva vid den här tiden för att hitta spår kring en konspiration. Det fanns intressanta sammanslutningar men vi har inte hittat något stöd för en konspiration. Det går dock inte helt att avfärda att han skulle ha ingått i en större konspiration, säger Krister Petersson.

Teorin fick fart efter reportage i Filter

De sista dagarna inför beskedet skulle presenteras steg temperaturen hos medieredaktioner och privatspanare.

Av de många teorier och förklaringar bakom mordet som förekommit var det den om Skandiamannen, Stig Engström, som seglat upp som förhandsfavorit. Teorin om att Stig Engström, moderat politiker och reklamkonsulent, skulle vara gärningsman fick fart tack vare ett reportage i magasinet Filter, skrivet av Göteborgsjournalisten Thomas Pettersson. Där presenteras både ett möjligt motiv och koppling till att Engström kunde vara van att hantera vapen. Thomas Pettersson, som granskat mordet i 14 år, lämnade sina uppgifter till polisen som sedan dess har hållit flertalet förhör och dessutom provskjutit vapen.

På onsdagen bekräftade Palmegruppen också att även de tror på teorin om att det var Stig Engström som mördade Olof Palme.

– Kläderna han bär under kvällen stämmer väl överens med flera uppgifter om gärningsmannen. Det som är märkligt är att det inte finns någon person som sett honom vid brottsplatsen. Har han varit där så har han försvunnit innan han har gett något intryck hos någon. Ingen av vittnena har kunnat lämna några uppgifter om honom, säger Krister Petersson.

– Frågan vi har ställt oss är vad han gjorde de 20 minuterna? Inget vittne har berättat om honom under hela händelseförloppet.

Nu läggs utredningen ner

Pressträffen inleddes med att Krister Petersson konstaterade att förundersökningen kommer att läggas ned som en följd av att den misstänkte gärningsmannen Stig Engström avlidit.

Därefter gick spaningsledare Hans Melander igenom ett antal delar av utredningen. Han konstaterade att det har hållits förhör med över 10 000 personer, att 134 personer har erkänt mordet på Olof Palme och att Nationellt forensiskt centrum, NFC, provskjutit 788 vapen.

– NFC säger att det skulle vara mycket svårt att koppla rätt vapen till kulorna. Man tror inte att det är möjligt att koppla ett vapen till kulorna eftersom man inte vet vad som har hänt med det vapnet sedan dess. Det kan vara så att det här vapnet sätter helt andra spår på kulorna än vad det gjorde 1986, säger Hans Melander.

Krister Petersson konstaterade att Palmegruppen inte har kunnat säkra någon ytterligare teknisk bevisning, utan det är via förhör och ytterligare genomgångar av befintligt utredningsmaterial som man kommit fram till lösningen på mordgåtan.