Färre tror på stigande bopriser. Arkivbild.
Färre tror på stigande bopriser. Arkivbild.

Svalare bomarknad sänker förväntningarna

Allt färre tror att bostadspriserna kommer att fortsätta stiga, enligt SEB:s boprisindikator. På bostadsmarknaden märks en dämpning av prisuppgångarna, men någon nedgång är det ännu inte tal om.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den så kallade boprisindikatorn från SEB ligger nu på 51, sju enheter lägre än för en månad sedan. Siffran speglar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och de som tror att priserna sjunker det kommande året.

- Det är andra månaden i rad med en ganska betydande nedgång och dessutom en nedgång som sträcker sig över flera månader, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Jämfört med senaste toppen i maj har indikatorn fallit 18 enheter. Förväntningarna har sjunkit i hela landet.

ANNONS

Flera parametrar

Jens Magnusson tror att de sjunkande förväntningarna på bopriserna har flera orsaker.

- Tre saker tillsammans som jag tror är viktiga är räntan, regleringar och att prisnivån har blivit så hög som den är, säger han.

Förväntningarna på en räntehöjning har stigit. Hushållen tror att reporäntan, som styr räntorna på bolånen, kommer att vara 0,2 procent om ett år, enligt SEB.

Myndigheter diskuterar ytterligare åtgärder för att dämpa pris- och skulduppgångarna, bland annat en ytterligare skärpning av amorteringskraven.

- Jag tror att det finns en sund förväntansbild om att det kommer vara en mer dämpad prisutveckling framåt, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

I juli hade bostadsrättspriserna i riket stigit med 7 procent, jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. För villapriserna var förändringen 9 procent. I juli 2016 var prisökningen i årstakt 8 respektive 11 procent.

ANNONS

Dämpad prisuppgång

I Stor-Stockholm vände marknaden i början av sommaren till att betraktas som köparens marknad, för första gången på mycket länge, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel.

Men i övriga delar av landet är det fortfarande säljarens marknad som råder. Och även om andelen sjunker tror en majoritet av hushållen, 66 procent, på fortsatt stigande priser, enligt SEB.

- Boprisindikatorn är fortfarande uppe på en historiskt relativt hög nivå, säger Jens Magnusson.

Enligt Johan Engström, och han får medhåll av andra mäklare, märks fortfarande ett högt efterfrågetryck på bostäder.

- Prisuppgången har definitivt dämpats, men därifrån till en nedgång – det ser vi inte ännu, säger han.

TT
Fakta: SEB:s boprisindikator

Boprisindikatorn, andelen som tror på stigande priser, minus de som tror på fallande priser:

September 2017 51

Augusti 2017 58

Juli 2017 63

Juni 2017 63

Maj 2017 69

April 2017 67

Mars 2017 68

Februari 2017 59

Januari 2017 60

December 2016 62

November 2016 63

Oktober 2016 55

1000 hushåll har tillfrågats i undersökningen.

Källa: SEB

ANNONS