Succé med världens äldsta trolleri

Hur gammalt är egentligen världens äldsta trolleritrick? Miljarder år, eller kanske 2 000 år?

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vitlycke museum öppnade under långfredagen upp för vårsäsongen. En välbesökt premiärhelg med bland annat trolleri på schemat.

Trollkarlen Arkadia var på lekfullt humör när han några minuter innan showens start började mjuka upp sina åskådare med ett uppskattat trick; rensa barnens öron på öronvax. Lite äckligt, tyckte Arkadia – roligt, tyckte barnen.

När showen sedan drog igång var det knappt inte en enda kvadratmeter som var fylld med åskådare, både vuxna och barn.

Sedan ställde trollkarlen den där frågan; Är det någon här som vet hur gammalt det äldsta trolleritricket är?

– Miljarder år, svarar ett av barnen i publiken.

ANNONS

– Nästan, men runt 2 000-2 500 år gammalt är det, tror man. Egentligen vet vi inte med all säkerhet, avslöjar trollkarlen Arkadia.

Sedan följer det man tror är världens äldsta trolleritrick; Bägarspelet.

Tre bägare ståendes upp-och-ned-vända i rad på ett bord, men en liten boll gömd under en av bägarna. Med hjälp av sin trollstav flyttar Arkadia bollen mellan bägarna och flera bollar tillkommer. Till publikens förvåning, de kan inte förstå hur bollarna flyttar sig och hur det helt plötslig ligger tre bollar under en av bägarna. Och helt häpnadsväckande blir det när äpple efter äpple helt plötsligt gömmer sig i bägarna.

Responsen blir högljuda applåder och förvåningens sus hörs både bland barn och vuxna.

Flera trick avlöser varandra och sist ut är teleportationsapparaten Augusta. Genom Augustas mun ska ett litet smycke teleporteras in i ett ägg som hålls av ett barn i publiken, Arkadia tar också hjälp av Iben Hed, 5 år. Hon får hålla i trollstaven och själv välja trollformel när hon riktar trollstaven mot nosen.

Plötsligt säger det poff och det slår små lågor av eld från Augusta. Nu ska smycket ha teleporterats in i ägget.

Och ännu en gång häpnas publiken när ägget knäcks, och smycket ligger där i.

ANNONS

Efter showen fick de som ville ställa sig i kö för att få ett signerat kort av trollkarlen. Och kön blev snabbt lång när även att ta ett foto tillsammans med Arkadia blev möjligt.

För Iben Hed, 5 år från Karlstad, blev dagen lite extra speciell. Hon hade ju faktiskt trollat in ett smycke in i ett oknäckt ägg.

– Jag visste inte att jag kunde trolla. Jag tyckte trollkarlen var rolig, lite läskigt var det kanske. Trolleriet med bollarna var roligast säger Iben Hed.

ANNONS