Studie: Halva Västsverige överviktiga eller feta

Andelen överviktiga eller feta av befolkningen i Västra Götaland är 49 procent, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Drygt fyra av tio kvinnor och fler än hälften av männen kvalar in, skriver SVT Nyheter Väst.

ANNONS
|

Fler än hälften av alla svenskar är överviktiga eller feta visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport, vilketSVT Nyheter Västvar först att skriva om. Övervikt och fetma ökar risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom.

– Den ökande övervikten i Sverige är alarmerande, inte minst på grund av risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, till SVT Nyheter Väst.

I Västra Götaland ligger andelen på något mindre än hur det ser ut i riket i stort, då 49 procent kvalar in som överviktiga eller feta. Samtidigt publicerar Hjärt- lungfonden en ny svensk studie som visar att gastric bypass-operationer kan hjälpa diabetespatienter.

ANNONS

– Förhoppningsvis kan upptäckten förbättra livskvaliteten för tusentals som har diabetes och ge fler människor tid att leva, säger Kristina Sparreljung.

I ett pressmeddelande skriver Hjärt- lungfonden att 26 000 av de svenskar som har deltagit i den nya studien har opererats för övervikt. Studien visade att två tredjedelar av de patienter som åt diabetesläkemedel före operationen klarade sig utan medicin fem år senare.

– När man går ner i vikt räcker bukspottskörtelns produktion av insulin till för att kroppen ska sköta sig själv utan läkemedel. Det här är ett stort framsteg för de som har diabetes – vi rekommenderar att fler ska få möjlighet till gastric bypass-operation, säger Magnus Sundbom, professor på institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien, till SVT Nyheter Väst.

ANNONS