Minst 700 kommer att korttidspermitteras

Butiksägare och anställda på Nordby shoppingcenter och på Svinesunds handelsområde befinner sig i ett krisläge efter att gränsen stängts. Minst 700 anställda beräknas bli korttidspermitterade enligt den nya lagen som gäller till 31 december.
– Det är fullständigt kaos, säger Marie Rask, ombudsman för handelsanställdas förbund.

ANNONS
LocationNordby||

Marie Rask är facklig ombudsman med ansvar för cirka 400 arbetsplatser från Munkedal i söder och hela kusten upp till Strömstad och vidare upp till Åmål i Dalsland. Samtalen hon får just nu är nästan uteslutande från Nordby shoppingcenter och från Svinesunds handelsområde. Till största delen är det arbetsgivare som vill korttidspermittera.

– Jag tycker att arbetsgivarna är fantastiska på att hålla humöret uppe och informera sin personal hela tiden, inte så att de kanske känner sig trygga, men så att de vet vad det är som händer. Det tycker jag är positivt. De gör allt för att kunna ha kvar sin personal, säger Marie Rask.

ANNONS

Minst 700 blir korttidspermitterade

Hon berättar att minst 700 och upp till 1 000 anställda på Nordby och Svinesund kommer att bli korttidspermitterade innan hela situationen med coronapendemin är över. I överenskommelsen mellan arbetsgivarna och handelsanställdas förbund kan personal som varit anställda i minst tre månader gå ner i arbetstid och ändå behålla drygt 90 procent av sin lön.

– De anställda förlorar ungefär sju procent och ob-tillägget ska finnas med i det.

Får arbetsgivarna något stöd för att kunna betala ut lönerna?

– Inte just utifrån den bestämmelsen. Lönen ska först betalas för att Tillväxtverket ska se om butiksägaren följt reglerna för att sedan få ut detta. Till exempel måste de anställda ha arbetat inom företaget i tre månader och man måste ha sett över de tidsbegränsade anställningarna innan man gör det här åtagandet. Sen har man möjlighet att få dispens med skatter och lite annat som jag vet att många kommer försöka använda sig av.

– Man försöker även se om folk kan ta ut sin sparade semester.

Dilemmat med Nordby är att många anställda jobbar deltid och därmed kommer att ha en väldigt låg inkomst den närmsta tiden.

– Vi har ett otroligt problem uppe på Nordby att man ligger på 13 till 14 timmar i veckan och alla som är där uppe jagar efter extratimmar, det är det slut på nu. Det kommer att märkas på så sätt att fler kommer söka försörjningsstöd, det är jag säker på, säger Marie Rask.

ANNONS

"Många står på konkursens brant"

Hon berättar att arbetsgivarna är skärrade.

– Det är en så stor osäkerhet. De vet inte riktigt hur de ska hantera det, men tar tag i de åtgärder som staten har tagit fram och är tacksamma för det.

– Många av dem står på konkursens brant. Jag pratade med ett lager som har tappat 90 procent av sin försäljning. Jag träffade en förtroendevald vars butik för ett år sedan på en lördag hade omsatt 80 000 kronor, men i lördags omsatte de 7 000 kronor. Jag har pratat med de som haft inslag på 128 kronor på en dag när det kanske brukar vara 15 000, 20 000, 25 000 och 30 000 kronor annars på en dag.

– Så det är katastrof. Det rings hela tiden.

Hon ser ingen direkt fara för att butikerna blir tvungna att stänga, däremot tror hon att de små butikerna kommer få det svårt att jobba sig tillbaka efter krisen.

"Alla är bekymrade och rädda"

Ståle Lövheim, centerchef på Nordby shoppingcenter, är glad åt de åtgärder som sätts in.

– Jag vill att de som är anställda här får de bästa möjligheterna till att leva ett näst intill normalt liv och så får man vara tacksam för att det kommit bra alternativ för de som är anställda och bra möjligheter för de som driver butiker, för att regeringen har ställt upp. Jag hoppas det hjälper dem igenom den här krisen.

ANNONS

– Det är konstigt, det är annorlunda, men det vi kämpar för är att våra anställda ska veta vad morgondagen bringar och att de som driver butikerna får chans att överleva.

– Alla är bekymrade och rädda.

Korttidspermitteringar

Anställda kan få gå ner i arbetstid, men behålla drygt 90 procent av sin tidigare lön, enligt överenskommelsen om korttidspermittering som fack och arbetsgivare i handeln har gjort för att trygga jobben i coronakrisen.

Arbetstiden kan minskas med 20, 40 eller 60 procent, men lönen sänks bara med 4, 6 respektive 7,5 procent.

Korttidspermitteringen kan gälla max 6 månader med en möjlig förlängning på 3 månader. Dock längst till och med 31 december 2020.

ANNONS