Vinterbad – här är bästa kallbaden i norra Bohuslän

Vinterbad har varit en växande trend de senaste åren, men var hittar man de bästa platserna i norra Bohuslän? Strömstads Tidning har undersökt frågan. Vi har också pratat med hjärtläkaren Annica Ravn-Fischer om det bruna fettet som aktiveras vid kyla, hur man bör tänka inför kalla bad om man är gravid och vilka risker som finns med att vinterbada.
– Det kan vara mycket farligt, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

När Anders Sporrong kliver ur bastun på Vadskär i Grebbestad och närmar sig vattnet syns ingen tvekan. Med lätthet hoppar han i det vinterkalla vattnet och kommer upp med ett leende som täcker hela ansiktet.

– Det är mycket lättare att bada på vintern än vad det är på sommaren. Då går man liksom och känner efter, säger han.

Han är till och med beredd att kalla sig själv för badkruka – men bara sommartid, eller om han är på badhus. Att gå i en bassäng efter att ha duschat varmt kan han bäva för länge.

– Men nu är det bara att hoppa i. Samtidigt kan jag känna en rädsla, vad händer om det är för kallt?

ANNONS

Kyla aktiverar brunt fett

Den här lördagen firar han sin 50-årsdag. Eftersom hans vänner vet hur mycket han uppskattar att vinterbada tog de med honom till bastun på Vadskär.

– Det varma och det kalla är en så skön grej. Och efteråt känner man sig så himla fräsch, säger han.

Intresset delar han även med sin fru Karin Sporrong. Hon har badat kallt i hela sitt liv då hennes mamma alltid varit en inbiten vinterbadare.

– Man utsätter sig för något som är lite läskigt och kan känna av effekten på hela livet, man klarar så mycket mer än vad man tror, säger hon.

Karin Sporrong ser det som en stor lyx att bo nära havet och kunna bada året runt.

– Det här är det enklaste och mest fantastiska man kan göra. Det kostar nästan ingenting och skänker en stor meningsfullhet i tillvaron, säger hon.

Risker vid kallbad

Det finns forskning som tyder på att kyla aktiverar kroppens bruna fett, enligt Annica Ravn-Fischer. Det är något som spädbarn föds med för att hålla värmen men med åren minskar det.

– Det bruna fettet är lokaliserat kring skuldror och nacke och hjälper till att generera värme och hjälper till att bibehålla kroppstemperaturen då det är kallt. Det finns forskning som tyder på att kyla aktiverar det bruna fettet. Man skulle då kunna tänka sig att kalla bad stimulerar det bruna fettet men här är jag osäker på hur mycket forskning som finns, säger Annica Ravn-Fischer, överläkare inom kardiologi på Sahlgrenska.

ANNONS
Hjärtläkaren Annica Ravn-Fischer menar att man aldrig bör vinterbada ensam.
Hjärtläkaren Annica Ravn-Fischer menar att man aldrig bör vinterbada ensam. Bild: Foto: Privat

Bad vid graviditet

Det finns också risker med att vinterbada. Därför menar hon att man aldrig bör bada kallt ensam eller onykter. Man bör också ha telefon med sig så att man kan slå larm ifall något händer. Är man gravid rekommenderar hon att ta kontakt med sin gynekolog inför vinterbad.

– Under graviditeten sker en stor cirkulationsomställning där blodvolym ökar och blodtryck ändrar sig, säger hon.

Att kliva i iskallt vatten innebär en påfrestning för hjärtat, enligt Annica Ravn-Fischer. Om man är hjärt-kärlsjuk rekommenderar hon därför starkt att kontakta sin hjärtläkare innan man kallbadar.

– Kylan i iskallt vatten ger en ökad aktivitet i sympatiska nervsystemet och kärlen i huden dras sig samman så att den centrala blodvolymen ökar. Detta leder till att blodtrycket stiger mycket snabbt och kan nå höga nivåer fort. Förutom att hjärtat utsätts för ökad belastning så riskerar en extrem blodtrycksstegring att blodkärl brister. Har man pulsåderbråck i hjärnan eller i andra kärl i kroppen kan detta vara mycket farligt, säger hon.

Kan omställningen från varm bastu till iskallt vatten vara farlig?

– Ja, efter att ha suttit i bastun börjar vi svettas för att hantera värmen. Mer blod går till kärlen i huden som vidgas för att vi ska kunna svettas. Om du därefter badar kallt kommer du att få en mycket kraftig kärlsammandragning och blodtrycket skjuter i höjden. Denna typ av blodtrycksstegring är farlig om du exempelvis har pulsåderbråck eller är sjuk i hjärtats kranskärl.

ANNONS

Efter ett kallbad kan man bli varm i kroppen, hur kommer det sig?

– Skulle tro att denna känsla härrör från den snabba kärlsammandragningen som gör att blodtrycket sticker iväg och genom att man börjar huttra, det vill säga muskel-aktivitet försöker hjälpa till att få upp kroppstemperaturen. Endorfiner och andra "må-bra"-hormoner som dopamin och serotonin frigörs och man får en euforisk känsla som sprider sig i kroppen, säger Annica Ravn-Fischer.

Tips vid vinterbad

För den som är vill börja vinterbada bedömer hon att det är bra att stegvis vänja kroppen vid kallt vatten. Att inte börja med att kasta sig i fyragradigt vatten utan hellre börja bada under tidig höst, när det inte är så kallt. För att hålla kroppstemperaturen uppe efter ett bad har hon ett par rekommendationer.

– Se till att få på sig torra kläder och få i sig något varmt att dricka. Handskar och mössa, säger Annica Ravn-Fischer.

Här kan du vinterbada från Bovallstrand i Söder till Strömstad i norr – och Bullaren i öster

Bastun på Vadskär i Grebbestad är ombyggd av elever på Grebbestads folkhögskola.
Bastun på Vadskär i Grebbestad är ombyggd av elever på Grebbestads folkhögskola. Bild: Arvid Brandström

Vadskär, Grebbestad

Bastun är renoverad av möbelsnickarelever på Grebbestads folkhögskola, och har ljusa lavar formade i en cirkel runt aggregatet. Inifrån har man utsikt över Grebbestads inlopp. Med några enkla fotsteg tar man sig ner till bryggan där det går att hoppa, dyka eller gå i från stege. På torsdagskvällar är bastun öppen för både medlemmar och prova-på-medlemmar. Bastun går även att hyra för privata sällskap.

ANNONS

Badholmarna, Bovallstrand

På sommaren är Badholmarna det självklara stället i Bovallstrand för den som vill doppa sig. Här finns hopptorn, trampolin, badhytter, sandstränder och badbrygga. Men även under vintertid är det aktivitet på holmarna. På fredagar är bastun öppen och medlemskap krävs inte. Den har även öppet vissa storhelger, det går att hålla sig uppdaterad om på Bovallstrands badinrättnings Facebooksida.

Skredfors, Kämpersvik

Där viken börjar bredda sig i det lilla kustsamhället Kämpersvik ligger badplatsen Skredfors. Platsen har stränder, hopptorn och badstege, men under vintern är badbryggorna upplockade. Här finns också föreningen Framåts vedeldade bastu som är tillgänglig för allmänheten. Mindre sällskap kan hyra den men medlemskap krävs.

Östad, Bullaren

Ett stenkast från Östad centrum ligger denna badplats vid Södra Bullaresjön. Den är handikappanpassad och har en brygga som ligger i även vintertid. Den vedeldade bastun ägs och förvaltas av Östads samhällsförening. Medlemmar i föreningen har fri tillgång till bastun.

Strömstad kallbadhus.
Strömstad kallbadhus. Bild: Thomas Bennelind

Laholmen, Strömstad

Med två bastur, stort soldäck och utsikt över Kosterarkipelagen är kallbadhuset ett kärt tillhåll för många Strömstadsbor. Det har öppet tre dagar i veckan och går även att hyra av privata sällskap.

Lagunens bastu hyrs ut heldagsvis.
Lagunens bastu hyrs ut heldagsvis. Bild: Jonas Ingman @ Bruksbild

Lagunen, Strömstad

Strax söder om Strömstad ligger campingen Lagunen. Här går att hyra både badtunna och bastu som ligger i anslutning till havet. Dessa hyrs ut heldagar.

ANNONS
Bastun på Daftö resort är vedeldad och går bra att vara upp till 10 personer i.
Bastun på Daftö resort är vedeldad och går bra att vara upp till 10 personer i. Bild: Daftö Resort

Daftö Resort, Strömstad

Campingen på Daftö har sin vedeldade bryggbastu med tillhörande badtunna. Dessa går att hyra för sällskap upp till 10 personer.

Badplatser med stegar i vintertid i Tanum och Strömstad

Skurveskär

Långekärr (Gerlesborg).

Boviken (Hamburgö).

Badholmen (Fjällbacka).

Grebbestad badplats.

Havstenssund.

Hamnholmen/ Oljeskär (Resö).

Grunnevattnet

Ranebo

Östads badplats (Bullaren)

ANNONS