Veterinären i Strömstad hade ställt diagnosen från röntgenbilder som enligt ansvarsnämnden hade undermålig kvalitet. Arkivbild/montage.
Veterinären i Strömstad hade ställt diagnosen från röntgenbilder som enligt ansvarsnämnden hade undermålig kvalitet. Arkivbild/montage. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Veterinärer prickas för att ha velat avliva katt i onödan

Ett par i Strömstad fick besked av två veterinärer att deras hostande katt hade utbredda tumörer och måste avlivas. Nu prickas veterinärerna av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för en felaktig diagnos.

ANNONS
LocationStrömstad|

Paret sökte vård hos veterinär i Strömstad på grund av att deras katt hade haft hosta i cirka fem dagar. De upplevde att hostan först var lite som torrhosta för att sedan övergå till lite mer slemhosta och därefter återkomma lite mer frekvent. Mannen i paret tog med katten till veterinär.

Veterinären lyssnade på flera olika ställen på kroppen på katten. Efter det sa veterinären att katten måste röntgas för veterinären tyckte sig höra ”något som rosslade ” i lungorna på den.

Efter röntgen sa veterinären att katten hade flera tumörer runt hjärtat och lungorna och att katten andades dubbelt så snabbt som en normal katt, eftersom tumörerna tryckte bak lungorna. Katten hade även vätska i bröstkorgen/lungor/hjärtat på grund av tumörerna. Katten hade bara 10 procents lungkapacitet enligt veterinären, som även sa att det var helt otroligt att katten fortfarande levde när den var i så pass dåligt skick.

ANNONS

Erbjöd avlivning direkt

Det bästa för katten var att den avlivades, menade veterinären, som erbjöd avlivning direkt eller dagen efter. Veterinären hade rådfrågat sin kollega på företaget som bekräftat diagnosen.

Kattens ägare frågade om det inte fanns något mer att göra för katten. Veterinären svarade nej och att katten troligen inte skulle överleva mer än några dagar.

Mannen ville inte ta beslut så snabbt utan tog med katten hem. Paret bestämde sig för att få ett andra utlåtande hos en annan veterinär, vilket de fick samma dag eftersom ärendet ansågs akut.

På ett djursjukhus i Göteborg fick kattägarna veta att djuret bara hade en lätt infektion. Veterinären där sa efter att ha kollat på röntgenbilderna att katten inte hade några tumörer alls. De fick antibiotika och maskmedel utskrivet.

Veterinärerna blir prickade

Efter detta anmälde paret veterinären i Strömstad till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, som nu har utrett ärendet.

Veterinären i Strömstad hade enligt ansvarsnämndens beslut ställt en felaktig diagnos från röntgenbilder som enligt ansvarsnämnden hade undermålig kvalitet. Den andra veterinären på samma företag som rådfrågades bekräftade diagnosen.

Ansvarsnämnden tar därför beslutet att tilldela de två veterinärerna varsin disciplinpåföljd i form av en erinran, då det medicinska arbetet inte utförts i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

ANNONS

ANNONS