Vaccination
Vaccination Bild: Arkivbild

Vaccinet når dem under 65 i veckan

Vaccinationerna har fått upp och behåller farten. Bohuslinden räknar med att bli klar med vaccineringen av personer i fas 2 och börja med fas 3 – 60-64 år – den här veckan. Capio kommer att vara framme vid 67-åringarna i fas 2 denna vecka.

ANNONS

I fas 3 börjar man med personer mellan 60 och 64 som har underliggande sjukdom som kan försvåra en covid-infektion, till exempel högt blodtryck. Därefter fortsätter man med andra i samma åldersgrupp för att sedan gå vidare med yngre personer med underliggande sjukdomar och sådana som kan ha svårt att följa smittskyddsråd, till exempel på grund av någon kognitiv nedsättning.

Det handlar nu framför allt om Pfizers och Modernas vacciner, som är det Strömstad får nu. Åldersgrupperna i fas 3 ska ju inte heller ha Astra Zenecas vaccin, enligt de riktlinjer som gäller.

”I fas 3 börjar man med personer mellan 60 och 64 som har underliggande sjukdom.”

Hur det blir med den vårdpersonal som i februari fick Astra-vaccin och enligt plan nu ska ha sin andra dos är i skrivande stund oklart. Kommunen väntar besked den här veckan från Folkhälsomyndigheten om hur man ska fortsätta deras vaccinering.

ANNONS

Fas 3 är den sista som vårdcentralerna i Strömstad ansvarar för. Den allmänna vaccineringen i fas 4 ska utföras av en extern vaccinatör som upphandlas av regionen.

– Vi vill inte ta på oss det. Det är mitt i sommarsäsongen och vi är oroliga för hur det skulle bli med vaccin, personal och turister. Det riskerar att bli kaos i bemanningen, säger Charlotte Ericson, verksamhetschef på Bohuslinden.

Grundregeln är, säger vårdcentralerna, att man ska ta sin andra dos där men fått sin första.

Redan nu finns många frågor från personer som uppehåller sig tillfälligt i Strömstad om vaccin. Grundregeln är, säger vårdcentralerna, att man ska ta sin andra dos där men fått sin första.

Utlandssvenskar och norrmän som vill vaccinera sig i Strömstad är en grupp som skapar huvudbry, eftersom vårdcentralerna här inte kan registrera deras vaccination.

När det gäller statistik är kommunen och vårdcentralerna övertygade om att det finns ett fel i de siffror som visar låg vaccinationstäckning i Strömstad. Att vaccineringen nu börjar nå dem under 65 talar sitt tydliga språk.

Under den här veckan räknar Bohuslinden med att börja vaccinera personer i fas 3, det vill säga åldersgruppen mellan 60 oh 65.

Läs också: Oroväckande teorin - så för virusmutationerna vidare

Läs också: Vaccin till omsorgspersonal pausad

ANNONS
ANNONS