Bakre raden från vänster: Jonas Baatz, Elsa Ericsson, Adelina Almén, Emma Hansson, Agnes-Felicia Brink och Nathalie Turesson. Främre raden från vänster: Anna Säreborn Haugstöl, Louise Buhre, Elin Billing, Victoria Jodensvi och Sara Dinessa
Bakre raden från vänster: Jonas Baatz, Elsa Ericsson, Adelina Almén, Emma Hansson, Agnes-Felicia Brink och Nathalie Turesson. Främre raden från vänster: Anna Säreborn Haugstöl, Louise Buhre, Elin Billing, Victoria Jodensvi och Sara Dinessa Bild: Hanna Johansen

Utspring, bal och flak – studenten efter pandemin

Det blir folktätt när studenterna vid Strömstad Gymnasium tar examen den 14 juni. – I år springer alla ut samtidigt, som förr, säger Anna Säreborn Haugstöl, rektor vid Strömstad Gymnasium.

ANNONS
LocationStrömstad||

För första gången efter pandemin har rektorer, lärare och studenter vid Strömstad Gymnasium kunnat planera för en vanlig student. Under pandemiåren sprang eleverna ut klassvis för att undvika trängsel. Flakbilarna stod parkerade. I år får nära och kära återigen trängas för att se sistaårseleverna springa ut, tillsammans. Det innebär en återkomst av flera traditioner.

– Vanligtvis omfamnar vi i personalen eleverna innan vi släpper i väg dem. Vi håller varandra i handen och sjunger studentsången. Det är symboliskt, som en sista kram och ett ”lycka till”, säger Anna Säreborn Haugstöl.

När eleverna springer ut har de varit igång länge. Dagen inleds med frukostbuffé och en avslutningsceremoni i aulan. Sist väntar en sommarinspirerad lunchmeny med tacktal. Under pandemiåren begränsades avslutningsceremonin i aulan till sistaårseleverna, men i år får alla vara med när betyg delas ut och stipendiater uppmärksammas.

ANNONS

– Det känns roligt! Vi har saknat att inte kunna fira gemensamt, säger Anna Säreborn Haugstöl.

Hårt arbete och nytänk bakom årets student

Eleverna vid gymnasiets studentkommitté har dedikerat fritid och engagemang för att organisera studentaktiviteter under året. Utan tidigare program att falla tillbaka på har de fått vara påhittiga.

– Vi vet inte riktigt hur det ska gå till. Vi har inte upplevt en student på samma sätt som de födda 01 och 02, konstaterar Adelina Almén vid samhällsvetenskapsprogrammet.

– Vi har pratat mycket med lärarna. De har varit med förut och vet hur det brukar se ut, tillägger Nathalie Thuresson, samhällsvetarprogrammet.

Jonas Baatz, lärare och involverad i planeringen, är imponerad över hur studentkommittén arbetat med examensfirandet.

– De har vågat tänka nytt och undvikit att upprepa sådant som fungerat mindre bra tidigare år, säger han.

I år har man i största möjliga mån återgått till det traditionella programmet, men behållit lyckade element från pandemiåren. Att servera frukosten i skolans matsal i stället för i externa lokaler är en justering man håller fast vid.

– Vi slipper busslasterna och dagen blir mer sammanhållen. Det sparar tid som kan användas till roligare saker. Bland annat kan utspringet tidigareläggas, ett önskemål som föräldrar ofta fört fram, säger Jonas Baatz.

ANNONS

När eleverna i studentkommittén besvarar frågan om vad de ser mest fram emot under studentdagen är de eniga - att åka flak. Även rektorerna är förväntansfulla.

– Varje år är jag väldigt glad över att jag får vara med på denna lyckans dag, säger rektor Louise Buhre.

Anna Säreborn Haugstöl håller med.

– Det finns en framtidskänsla i lokalen och eleverna har presterat under tre års tid. Det känns spännande att få släppa i väg eleverna nu, säger Anna Säreborn Haugstöl.

Livet efter gymnasiet

Känslorna inför livet efter studenten är blandade. Möjligheterna är många.

–Det är skönt att vara färdig med skolan, men samtidigt undrar man vad man ska göra nu, konstaterar Sara Dinessa vid samhällsvetarprogrammet.

Elsa Ericsson vid naturvetenskapsprogrammet funderar på att studera till läkare, men först väntar en sommar inom hemtjänsten.

– Jag har tidigare arbetat inom handel, men det hade varit roligt att jobba med människor. Jag funderar på att bli läkare och då känns hemtjänsten som en bra start, säger hon.

– Det är nu livet börjar på riktigt. Vi kan anpassa det efter vad vi vill göra. Vi kan jobba, studera, eller inte göra något alls, säger Adelina Almén.

Studenten timme för timme

09.00-11.00 Studentfrukost och fotografering

11.00-12.15 Avslutning i aulan

12.15-13.45 Studentlunch

Ca 13.45 Utspring

ANNONS