Lokalhistorikern Ulf Hansson har gått bort i en ålder av 57 år. Här har vi samlat några av de artiklar om Strömstads historia där Ulf Hansson har medverkat med sin kunskap.
Lokalhistorikern Ulf Hansson har gått bort i en ålder av 57 år. Här har vi samlat några av de artiklar om Strömstads historia där Ulf Hansson har medverkat med sin kunskap. Bild: Strömstads Tidning

Ur arkivet: Ulf Hanssons berättelser om Strömstads historia

Lokalhistorikern Ulf Hansson har gått bort i en ålder av 57 år. Här har vi samlat några av de artiklar om Strömstads historia där Ulf Hansson har medverkat med sin kunskap.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ulf Hansson har genom åren underhållit och upplyst Strömstadsborna om stadens historia och efter hans bortgång sörjs han. Rolf Lindqvist, ordförande i Strömstads historieförening har lyft Ulf Hanssons betydelse för Strömstads historia.

– Han efterlämnar ett tomrum som inte går att fylla. Det finns ingen som Ulf. Han har satt stora spår i vår förening och i vår stad, det finns inte ord för att beskriva tomheten, sa Rolf Lindqvist tidigare.

Här nedan har vi samlat några av Ulf Hanssons föredrag och artiklar där han medverkat med sin kunskap om Strömstads historia.

För 300 år sedan blev Strömstad nästan utplånat

Hur var livet i Strömstad på 1700-talet? Ulf Hansson på Strömstads museum berättade om livet förr på stadens gator i denna artikel från 2019.

ANNONS

Läs artikeln här:

En resa genom historien och in i bilddetaljerna

”Ulf Hanssons egen upptäckarglädje, vetgirighet och känsla för hemstadens historia går inte att ta miste på”, skrev Marita Adamsson i artikeln från vintern 2020 när Ulf Hansson föreläste om stadens historia.

Läs artikeln här:

För 100 år sedan brandhärjades Karlsgatan

Den 19 juli 1920 var en vacker sommardag. Men vid middagstid slog katastrofen till i Strömstad. Den skulle innebära över 200 hemlösa och ett ekonomiskt dråpslag mot alla som arbetade med badortsnäringen. Läs historien om den stora branden på Karlsgatan.

Läs artikeln här:

"Här var det ett myller av folk"

Hösten 1718 strömmade folk från när och fjärran till Strömstad. Här las förråden upp inför fälttåget mot Norge. Ulf Hansson berättade i en artikelserie från 2018 om en stormig tid i stadens historia.

Läs artikeln här:

Kojbygge och häxbränningar – så firades påsk förr i Strömstad

Påskeklöva, kojor i skogen, och häxor som avrättats här i Strömstads trakter. Ulf Hansson berättade om påskens traditioner i våra trakter.

Läs artikeln här:

Guidar genom det gamla Strömstad

Lokalhistorikern Ulf ­Hansson tog med tidningen år 2017 på en historisk vandring där vi fick ta del av en liten bit av stadens långa, men intressanta historia.

Läs artikeln här:

Ulf Hansson med ruggig pirathistoria i radion

Ulf Hansson medverkade 2018 i programmet Släktband i P1 och berättade om två bröder som rest från Dillhuvudet på Tjärnö med fraktskutan Tre Bröder till Göteborg med en last av tegel. En kom aldrig tillbaka. En återvände sönderslagen.

ANNONS

Läs artikeln här:

På kryssning i historiska farvatten

Strömstads tidning var med på Kustevents nya historiska jubileumstur till havs år 2017.

Läs artikeln här:

Den historiska huvudstaden

Till minne av 1718 har en stadskarta tagits fram över hur Strömstad såg ut för 300 år sedan. Skylten Invigdes i stadsparken och följdes av en historisk stadsvandring. Artikel från 2018.

Läs artikeln här:

Varifrån kom kulan som dödade Karl XII?

Ulf Hansson föreläste hösten 2018 om vad som hände när Karl XII dödades.

Läs hela artikeln här:

Gav en inblick i häxornas hemska tid

Ulf Hansson berättade om häxjakterna.

Läs artikeln här:

Vem mördade Fritiof Svensson?

Långläsning från 2018 där Strömstads tidning tillsammans med Ulf Hansson rapporterade om mordgåtan på Standellska.

Klicka här för att läsa hela artikeln här

Ulf Hansson föreläste om Strömstads stadsvapen

2018 tog Ulf Hansson emot applåder av åhörarna i kommunstyrelsens sessionssal. Hans drygt 30 minuter långa föredrag om Strömstads stadsvapen är över – för enligt honom själv fanns det inte mycket mer att berätta.

Läs artikeln här:

En historisk godispåse av 350 år i Strömstad

Ulf Hansson och trubaduren Fredrik Lundqvist underhöll publiken på kulturhuset Skagerack när stadens 350-åriga historia avhandlades.

Läs artikeln här:

ANNONS