Bild från en övervakningskamera strax efter misshandeln i Grebbestad. Den misstänkta kunde identifieras genom att polisen hittade ägaren till bilen som mannen åkte från platsen i.
Bild från en övervakningskamera strax efter misshandeln i Grebbestad. Den misstänkta kunde identifieras genom att polisen hittade ägaren till bilen som mannen åkte från platsen i. Bild: Polisen

Två döms till fängelse för grova brott

Bägge männen var misstänkta för en brutal misshandel som utspelade sig i Grebbestad förra året, men endast en döms för brottet. Den andra mannen döms däremot för flera andra brott, bland annat för att ha bitit en tonåring i ansiktet. Nu ska båda två avtjäna fängelsestraff.

ANNONS
LocationStrömstad||

Ett av brotten inträffade en natt i april tidigare i år. Två killar i övre tonåren hade varit ute och festat i Strömstad och befann sig på ett gatukök. Där fick de syn på en man i 25-årsåldern som stod och skrek på två tjejer.

Den ena tonåringen reagerade och sa till tjejerna att de inte var värda den slags behandlingen, vilket den aggressiva mannen i sin tur reagerade hotfullt på. Han stegade då fram till tonåringen, tog tag i hans huvud och bet honom i ansiktet.

Bröt näsan på den andra tonåringen

Enligt tonåringen ska bettet ha pågått i fem till tio sekunder och efteråt blödde han från såret som uppstod. Mannen ska sedan ha sprungit från platsen. Men en stund senare hittade den andra tonåringen mannen och konfronterade honom över bettet.

ANNONS

En konfrontation som slutade i att tonåringen blir mannens andra misshandelsoffer för natten, då han blev slagen över näsan, vilket resulterade i en bruten näsa. Tonåringarna fick hjälp av vittnen till att identifiera gärningsmannen och nu i augusti har mannen dömts skyldig till handlingarna.

Samma man döms även för att ha gjort inbrott och stulit värdesaker hos sina grannar i en tätort i Strömstads kommun. Bland annat fastnade han på en övervakningskamera när han bar på en grannes robotgräsklippare. Sammanlagt döms han för tre fall av grov stöld.

Mannen ska nu avtjäna ett fängelsestraff på 1 år och två månader. Han ska även betala böter på sammanlagt 28 417 kronor. Däremot frias han från inblandning ett annat misshandelsfall som utspelade sig i Grebbestad förra året.

Överraskades i hemmet

Då vaknade en man i 50-årsåldern mitt i natten av att det knackade på dörren till hans bostad. När han öppnade dörren mötte han en man som genast slog honom i ansiktet.

Bostadsägaren blev sedan nedsliten från trappan till dörren, där han blev liggandes på marken. Då ska mannen ha börjat sparka honom på huvudet och bröstkorgen samt utdelat flera knytnävsslag. Bostadsägaren frågade flera gånger varför mannen slog honom men fick inget svar av mannen, som sedan lämnade platsen.

ANNONS

Den misshandlande mannen fick blånader i ansiktet, skrapsår på flera platser på kroppen och har drabbats psykiskt av händelsen.

– Jag har aldrig ens haft dörren låst, utan alltid tills nu levt i det trygga Sverige. Redan nu märker jag att jag inte kan leva så längre, jag måste även titta ut genom fönstret innan jag öppnar dörren, har han uttryckt till polisen.

Fångades på bild

En man i 30-årsåldern kunde senare identifieras eftersom att han fastnat på bild från en övervakningskamera som fanns på en butik i närheten. Bilderna visar hur han sätter sig i en bil och åker från platsen strax efter händelsen.

Han hade även under kvällen umgåtts med mannen i 25-årsåldern som dömts för de andra brotten, som också var den enda av de två som faktiskt hade en relation till den misshandlade mannen.

Därför misstänkte åklagaren i målet att det ska ha varit den andra mannen som låg bakom idén till överfallet. Men några faktiska bevis för att det ska ha varit så har inte åklagaren kunnat åberopa och därmed dömer tingsrätten bara mannen i 30-årsåldern, som erkänt sig skyldig, för brottet.

Misshandeln rubriceras som grov och straffet har satts till fängelse i 1 år och 8 månader. Han ska även betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till misshandelsoffret.

ANNONS
ANNONS