Tre byggnader totalförstörda efter brand

En kraftig brand bröt ut i en ladugård utanför Strömstad sent på fredagskvällen. Branden spred sig vidare till två intilliggande byggnader och senare meddelade räddningstjänsten att byggnaderna inte gått att rädda.
– Gården har gått i släkten i flera generationer. Det känns inte roligt alls det här, säger ägaren till Strömstads Tidning.

ANNONS
|

Det var klockan 23.49 på fredagskvällen som larmet kom om en brand i en byggnad på en gård vid Stora Ytten mellan Lommeland och Näsinge. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen med enheter från Strömstad, Skee och Norge.

– Det är en ladugård som brinner för fullt. Vi är precis framme på plats, sa Björn Van Der Kaay på räddningstjänsten vid midnatt.

Gasflaskor i byggnaden

Räddningstjänsten meddelade redan i ett tidigt skede att den övertända ladugården inte skulle gå att rädda, men de försökte till en början begränsa branden.

– Det finns en spridningsrisk till en sommarstuga, sa Björn Van Der Kaay.

Räddningstjänsten berättade för Strömstads Tidnings reporter, som befann sig på plats, att det fanns gasflaskor i en av byggnaderna. Man hade spärrat av 300 meter runtom platsen.

ANNONS

– Polisen har informerat alla grannar runtomkring att det är 300 meter avstånd som gäller, sa räddningstjänstens styrkeledare Roberth Thelin.

Brann ner till grunden

Vid 01.30-tiden skulle räddningstjänsten börja avveckla från platsen med nästan samtliga enheter. Men en tankbil fanns kvar för efterbevakning under natten.

– Vi har en totalskada på ladugården och sommarstugan, bägge har brunnit upp, sa Björn Van Der Kaay.

Även polis var på plats och bistått räddningstjänsten.

– Vi har inga uppgifter om några skador. Inga djur eller människor ska vara skadade, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i Väst.

Ägaren som var på annan plats fick samtalet från en granne om att det brann. Ladugården som stod klar 1922 var bortom räddning.

– Att få det samtalet klockan tolv på natten var inte roligt. Gården har gått i släkten i flera generationer. Det känns inte roligt alls det här, berättar ägaren.

På grund av det snabba brandförloppet tror ägaren att räddningstjänsten inte hade en chans även om det inte hade funnits gasflaskor i byggnaden.

– De hade nog inte haft en chans ändå tyvärr. Det gick så jävla fort det här. När jag kom hit så var det full aktivitet med räddningstjänsten och allt stod i full fyr. Tack och lov så är det bara materiel som förlorats och ingen människa, säger ägaren som är tydligt uppgiven över händelsen.

ANNONS

Ingen misstanke om brott

Räddningstjänsten var kvar på platsen med två brandmän på fredagsnatten för att bevaka. Man har bland annat använt sig av drönare för att lokalisera flaskorna.

Under lördagsmorgonen berättar polisen att det inte finns någon misstanke om brott i nuläget.

– Man har under natten bedömt det som att det inte är något brott bakom branden, säger Gittan Karlsson, jourhavande förundersökningsledare.

ANNONS