Snökaos i trafiken i Bohuslän under tisdagen - här vid Rosserödsmotet.
Snökaos i trafiken i Bohuslän under tisdagen - här vid Rosserödsmotet. Bild: Lars-Henrik Aas

Trafikolyckor efter kraftigt snöfall över Bohuslän

Efter flera soliga marsdagar gör vintern comeback i Bohuslän. SMHI har gått ut med en orange varning för kraftiga snöfall i kombination med hårda vindbyar under tisdagsdygnet. Under dagen har en rad trafikolyckor skett på E6 i Bohuslän.

ANNONS

Varningen gäller Norra Götaland från och med tisdagsmorgonen. Lokalt kan det komma mellan 15-25 centimeter snö enligt SMHI:s prognos. Varningen gäller från klockan 06 på tisdagsmorgonen fram till onsdag eftermiddag.

Det kraftiga snöfallet och blåsten som väntas leder till inställda tågavgångar på Bohusbanan.

Vädervarningen gör att Västtrafik ställer in sina tågavgångar på sträckan mellan Uddevalla och Strömstad under måndagskvällen den 6 mars, och tisdagen 7 mars från klockan 04.00 till onsdagen 8 mars klockan 12.00.

Tågtrafiken ersätts med buss. Västtrafik menar att resenärer får räkna med lite längre restider än vanligt på grund av det kraftiga snöfallet.

Ersättningsbussar mellan Uddevalla och Strömstad är enligt Malin Hager vid Västtrafiks pressjour kraftigt försenade under tisdagskvällen, på grund av halt väglag, men inte inställda.

ANNONS

Från Trollhättan och Vänersborg är däremot all trafik, både tåg och bussar, inställd.

Det är även kraftiga förseningar i Uddevallas stadstrafik.

Västtrafik uppmanar strandade resenärer att söka förseningsersättning, enligt Malin Hager.

— Om man skulle tagit buss eller tåg kan man ta sin egen bil eller taxi och söka ersättning.

Ger du dig ut i trafiken, tänk på att ta med fulladdad mobiltelefon, vatten, filt, varma kläder och någonting ätbart

Det hårda vädret ställer till det på vägarna.

”Våra entreprenörer är beredda men plogning och halkbekämpning kan försvåras när det kommer stora mängder snö i kombination med hårda vindar”, skrev Trafikverket i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Trafikanter uppmanas följa väderutvecklingen för att kunna fatta bra beslut som innebär en god trafiksäkerhet.

”Ger du dig ut i trafiken, tänk på att ta med fulladdad mobiltelefon, vatten, filt, varma kläder och någonting ätbart”, skriver Trafikverket.

Flera trafikolyckor på tisdagsmorgonen

Under tisdagsmorgonen och förmiddagen har flera trafikolyckor inträffat runt om i området. Det har dock inte handlat om fall där räddningstjänsten behövt rycka ut.

– Det har varit en del avåkningar och in i mitträcken och sidoräcken. Det är väldigt halt på sina ställen. Det är bra att hålla sig av vägarna om man kan, säger Christian Andersson på räddningstjänsten.

På flera håll har lastbilar fått problem i samband med snön. Bland annat vid Råsserödsmotet i Uddevalla har en lastbil fått helt stopp i uppförsbacken, som syns på bilden.

ANNONS

Även i Grytingebacken på E6 norr om Torpmotet har flera lastbilar fått problem.

Under morgonen körde en lastbil in i mitträcket på E6, cirka två kilometer norr om Ljungskilemotet. Räddningstjänsten var inte larmade till olyckan, men enligt uppgift från Bohusläningen blockerade lastbilen ena körfältet.

Vid 08-tiden ska det enligt SOS Alarm ha inträffat flera olyckor på E6 i Munkedal. På E6 i höjd med Saltkällan i Munkedal krockade två personbilar och blockerade delar av vägbanan. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

Enligt radions Trafikredaktion stängdes vägen av och prognosen var att den skulle vara avstängd fram till klockan 9.

På E6 vid Jörlandamotet har en lastbil kört i diket i norrgående riktning på morgonen, rapporterar ST-tidningen. Men trafiken ska ändå flyta på bra. En ambulans har skickats till platsen. Skadeläget är oklart.

På E6 mellan Lerbomotet och Ljungskilemotet i riktning mot Malmö har en lastbil fått stopp efter klockan 10, uppger Trafikverket på sin hemsida. Framkomligheten är mycket begränsad.

En personbil och en lastbil krockade vid lunchtid på väg 44 mellan Kurödsmotet och Ramserödsmotet i Uddevalla.

– Inringaren har kört in i en lastbil, men det ska inte finnas några personskador, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS

Enligt Bohusläningens reporter inträffade olyckan strax efter klockan 12.

Även flera lastbilar fick stopp i backen på grund av halkan som råder på platsen. Händelsen orsakade totalstopp på vägen i riktning mot Trollhättan.

Vid avfarten till södra Torpmotet i riktning norrut har ett tungt fordon fått stopp i rondellen vid 12-tiden. Händelsen orsakade kö i själva avfarten, ut på E6.

En personbil har kört in i mitträcket på E6 mellan Grindmotet och Rabbalshedemotet. Olyckan inträffade vid 13.30-tiden. Räddningstjänsten har varit på plats och bilen är nu bortbogserad.

Två personer ska ha färdats i bilen. Om någon av dem kommit till skada är oklart.

Vid 15.10 meddelade Trafikverket att det är flera lastbilar som kör långsamt eller står stilla mellan Uddevallabron och Hogstorpsmotet i norrgående riktning.

Det ska vara stor trafikpåverkan och framförallt höger körfält berörs.

SJ: Var beredd på att tåget står stilla

På grund av den stora risken för förseningar erbjuder SJ alla sina resenärer att boka om eller avboka sina biljetter, rapporterar GP.

SJ:s presschef Tobbe Lundell säger till tidningen att resenärerna ska vara beredda på att hamna på stillastående tåg under dagen.

– Det kan vara bra att ha med sig extra dryck och varma kläder utifall att man fastnar någonstans när något sker längsmed spåren, säger han till GP.

ANNONS

SJ och Västtrafik varnar på sina hemsidor för att det kan uppstå problem för tågen mellan Göteborg och Stockholm.

Enligt SMHI väntas det komma ytterligare fem centimeter snö under andra halvan av tisdagsdygnet.

På Västtrafiks störningsjour jobbar man för fullt med att koordinera trafiken och publicera olika trafikstörningar.

– Vi har ingen direkt överblick över trafikläget utan vi sitter för fullt och matar in avkortade turer eller inställda bussar. Så fort vi vet så lägger vi ut det på hemsidan, säger Ivan Farmerin, störningskoordinator på Västtrafik.

Träd kan falla

Just att snön är tung och blöt ökar risken för att träd kan fällas. Att det dessutom har varit milt utmed västkusten och Skåne, och därför inte är någon tjäle i marken, kan försvåra läget ytterligare.

– Med fryst mark hade rötterna fått extra stöd, nu är det fuktigt och lerigt i marken, vilket ökar risken att träden välter när det blåser på och träden tyngs ned av blöt snö.

Redan på torsdag kan det komma ytterligare snöfall.

– Ganska lagom till att man andats ut blir det ett nytt snöfallsområde på torsdag. Det blir inte så stora mängder, fem centimeter ungefär, men fem centimeter i mars är klart noterbart, säger Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

ANNONS

Kyligt kommande dygn

Snön ser ut att ligga kvar under veckan då kyligare luft drar in. De kommande nätterna blir det minusgrader.

– Nattetid kommer vi att ligga på minusgrader under överskådlig framtid, säger Erik Höjgård-Olsen.

Lördagen ser också ut att bjuda på strålande solsken.

SMHI:s varningar

Gul varning: Konsekvenser för samhället.

Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället.

ANNONS