Systembolaget vill ha billigare ölpris.
Systembolaget vill ha billigare ölpris. Bild: Geir Olsen

Systembolaget vill ha lägre pris på starköl

I framtiden kan öl bli billigare på Systembolaget. I alla fall om det statliga bolaget får som det önskar. Det kan vara en positiv nyhet för gränshandeln i Strömstad, då det kan dra ännu fler norrmän över gränsen för att handla billig öl.

ANNONS
LocationStrömstad||

Systembolaget vill att ölen ska vara billigare och har därför skickats ut en så kallad lanseringsplan till sina leverantörer. Lanseringsplanen är ett sorts förslags som leverantörerna nu ska gå ge synpunkter på som sedan ska resultera i ett slutgiltigt underlag, skriver Beernews.

– Lanseringsplanen är startskottet för en dialog med våra leverantörer om vad vi tycker saknas på den svenska marknaden. Leverantörerna återkommer nu med synpunkter och förslag till justeringar. Därefter skickar vi ut en offertförfrågan, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Beernews.

Bakgrunden till Systembolagets önskan att sänka priset på ölen handlar att om priset är lägre vid gränshandeln vid Danmark och Tyskland.

ANNONS

– Våra kunder är något mindre nöjda med öl än med våra andra varugrupper och särskilt för ljus lager är priset en viktig faktor för kundnöjdheten. Därför har vi i lanseringsplanen med en ljus lager i lägre prisklass, säger Lennart Agén till Beernews.

I dagsläget kostar det billigaste ölet på Systembolaget 8,40 kronor. Systembolagets förslag på justeringen skulle innebära ett pris på 6,90 kronor.

I Norge kostar däremot ölet betydligt mer än i Sverige. På norska Vinmonopolet, motsvarigheten till Systemet, får du till exempel betala 29:90 norska kronor för en 33 centiliters Carlsberg. I Sverige kostar samma ölburk 10:90 svenska kronor. Och nu vill alltså Systembolaget göra den ännu billigare.

De två Systembolagen i Strömstad är redan en väldigt stor drivkraft för törstiga norrmän att resa över gränsen och handla. Billigare öl lär knappast göra den drivkraften mindre.

Och ska du dricka öl på krogen i Oslo får du vända ut och in på plånboken ordentligt - där är nämligen ölen dyrast i världen, enligt tidningen Business Insider som jämfört ölpriser över hela världen. I genomsnitt får du i Oslo betala 88 kronor för en halvliter starköl.

ANNONS