Bild: Henrik Montgomery/TT

Strömstadsbo i 40-årsåldern döms för våldtäkt

Mannen träffade kvinnan på stan i Strömstad en sen natt. Han antastade henne och utförde övergrepp jämställda med våldtäkt. Nu döms han till två års fängelse.

ANNONS
LocationStrömstad||

Mannen, som är i 40-årsåldern, träffade kvinnan på stan i Strömstad den 21 juli år, sent på natten. Kvinnan var på väg hem efter en fest, och mannen hade varit på en middag varpå han tagit några öl på en krog.

Enligt hennes egna uppgifter var hon något berusad vid tillfället, men "inte så full att hon vinglade runt", enligt domen.

Han hälsade på kvinnan, frågade hur hennes kväll varit och gav henne komplimanger för hennes utseende. Han ska sedan ha sagt något i stil med "inte ska du hem till dig, du ska följa med mig", varpå hon svarade att hon skulle hem ensam.

ANNONS

Mannen följde då efter henne, la armen om henne och försökte kyssa henne.

Han tvingade henne också, enligt kvinnan, att ta på honom på ett sexuellt vis och fortsatte med att tafsa på henne, mer och mer ingående. Det som sedan skedde motsvarade i lagens mening samlag. Hon försökte röra sig bort från honom men han bara fortsatte och brydde sig inte om hennes tydliga ovilja att delta, enligt kvinnans berättelse.

När de stod där, fortfarande ute på gatan, kom två personer förbi som kvinnan känner. Hon blev otroligt lättad av deras närvaro – kvinnan berättar att hon tänkte "nu kan jag ta mig ur det här".

En av dem frågade om hon var okej, och hon svarade "gå inte, ta mig härifrån". De följde henne till dörren och kvinnan berättade för dem vad som just hänt. Detta bekräftas av de två vittnena.

Enligt kvinnan var det först inte självklart för henne att anmäla händelsen "då det inte var fråga om något samlag" – och eftersom hon hört talas om att anmälda sexualbrott ändå bara läggs på hög. Att hon ändå anmälde berodde på att hennes vänner uppmanade henne till det. Hon ville också stå upp för att det mannen gjort mot henne varit fel.

ANNONS

Även om hon varit berusad vid tillfället säger hon att hon är säker på vad som hänt. Även flera vänner till kvinnan bekräftar att hon berättat samma saker för dem just efter händelsen.

Enligt mannens berättelse var "hånglandet" på gatan ömsesidigt. Han nekar till att han gjort vad han gjort mot kvinnans vilja.

Enligt tingsrättens bedömning är kvinnan trovärdig i sin berättelse om vad som hände den natten. De övergrepp som kvinnan berättar om är en så allvarlig kränkning att det är liktydigt med en våldtäkt "av normalgraden".

Mannen döms därför till två års fängelse. Eftersom det, enligt tingsrätten, finns risk för att han smiter från straffet ska han bli kvar i häkte fram till dess.

ANNONS