Strömstads Tidning blir helt digital

Från och med 1 oktober kommer Strömstads Tidning ta steget in i framtiden och bli en helt digital produkt. Den digitala varianten av papperstidningen, e-tidningen, kommer fortsatt ges ut på tisdagar, torsdagar och lördagar– samtidigt som satsningen på tidningens digitala dygnet runt-bevakning fortsätter.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Strömstads Tidnings nyhetssajt kommer fortsatt vara det naturliga fokuset för tidningens bevakning och framtiden med sin dygnet runt-bevakning av norra Bohuslän.

Omställningen från papperstidning till digitalt läsande har pågått i ökande takt i över två decennier, och nu tar alltså Strömstads Tidning ytterligare ett steg när tidningen från och med oktober blir en helt digital produkt.

– Jag skulle rekommendera alla papperstidningsläsare att redan nu testa att logga in och läsa e-tidningen och kolla in vår sajt – allt ingår i prenumerationen. Fördelen är att e-tidningen kan läsas redan klockan 22.00 kvällen innan papperstidningen kommer. Sajten uppdateras med de senaste nyheterna dygnet runt, säger chefredaktör Gunilla Håkansson.

ANNONS

På tisdagar, torsdagar och lördagar kommer man alltså kunna fortsätta läsa Strömstads tidning i klassisk tidningsform, men som e-tidning.

Efter sommaren planerar Strömstads tidning även olika initiativ för att hjälpa läsare som känner sig ovana med det digitala att kunna läsa e-tidningen.

– Under pandemin tog många äldre steget och började vara mer aktiva på internet. Vi vill hjälpa alla som behöver stöd. När det närmar sig kommer vi bjuda in de som känner sig osäkra och visa hur man tar del av e-tidningen. Var och när får vi återkomma till efter sommaren, säger Gunilla Håkansson.

Stampens vd: ”För att kunna fortsätta satsa”

Utöver faktumet att allt fler läsare väljer digitala prenumerationsalternativ som kräver satsningar på digital journalistik ligger även ökande kostnader för tryck och distribution av papperstidningen bakom beslutet, enligt Johan Hansson, vd på Stampen Media:

– Majoriteten av våra läsare tar i dag del av vår journalistik digitalt och den siffran stiger för varje år. Vi har i kombination med detta de senaste åren haft en mycket kraftig uppgång av papperspriserna på närmare 100% vilket gör att det skulle gå ut över journalistiken om större delen av kostnaden äts upp av papper och distribution. Vi gör denna förändring nu för att kunna fortsätta satsa på och utveckla journalistiken i Bohuslän.

ANNONS

Vad kommer detta innebära för möjligheterna att fortsätta satsningen på digital dygnet runt-bevakning?

– Som jag nämnde möjliggör detta att vi kan fortsätta satsa och lägga resurser på journalistiken och vårt innehåll. Det som är det grundläggande i det vi gör. Vi hoppas att alla våra pappersprenumeranter vill läsa oss digitalt där man fortsatt får allt det innehåll man fått i papperstidningen och därtill mycket mer.

Vad får detta för konsekvenser personalmässigt för Stampens bolag Västsvensk tidningsdistribution (VTD)?

– Det kommer att få konsekvenser för VTD. Exakt vilka och hur det påverkar personalmässigt är för tidigt att svara på. Vi har ju en växande paketaffär så det är ett arbete som ledningen på VTD nu kommer att titta på. Dessa förändringar träder ju inte i kraft förrän i höst, säger Johan Hansson.

Vad vill du säga till besvikna pappersläsare som gärna hade fortsatt få läsa sin papperstidning?

– Jag har förståelse för att man blir besviken när en mycket uppskattad produkt som papperstidningen försvinner efter så många år. Men jag hoppas och tror att läsarna fortsatt vill ta del av all den mycket fina journalistik som görs varje dag på Strömstads Tidning av våra kompetenta och duktiga journalister i digital form. Precis som för vilken annan verksamhet som digitaliseras i samhället vill vi satsa där den absoluta majoriteten av våra läsare tar del av vår journalistik och det är numera i digitala kanaler. Jag kan lova en fortsatt satsning på journalistiken och denna förändring möjliggör att vi även de kommande 157 åren kan förse Strömstadsborna med lokal kvalitetsjournalistik (Strömstads Tidning grundades 1866).

ANNONS

LÄS MER:Lägg dig till med en ny vana - logga in och läs tidningen digitalt!

Läs mer hos kundtjänst om förändringarna.

ANNONS