Ingvar Samuelsson och Henrik Åkerström drar sig till räkorna. Det spelar ingen roll om guldet är under eller över ytan, på tallriken eller i magen.
Ingvar Samuelsson och Henrik Åkerström drar sig till räkorna. Det spelar ingen roll om guldet är under eller över ytan, på tallriken eller i magen.

Strömstadfiskare äter helst räkor

Fiskarsonen Ingvar Samuelsson föll för charmen i sin pappas yrke. Trettio år senare är det fortfarande fisket, och framförallt räkan, som är hans kall. Fiskelyckan finns med all säkerhet i släkten vilket systersonen Henrik Åkesson är ett klart bevis på.

ANNONS
|

Tillsammans äger männen båten Nippon där de tillbringar största delen av sin livstid. Fiskeparet ger sig av på söndag kväll och lägger åter till vid Torskholmen på torsdag morgon. Då är det städning av båten och sedan ledighet som gäller. De medger dock att även fritiden består av en hel del "räg".

– Man kan ju inte äta det varje dag. Jag varvar gärna med rödtunga, men rega é helt klart de bästa, säger Ingvar och låter dialekten förstärka kärlek till havsguldet.

Ingvar och Henrik har ägt Nippon i sjutton år och båten kan på så vis ses som deras flytande hem. På söndagskvällarna styr de henne fem timmar mot horisonten för att förbereda veckans fiske. Då paret når Torskholmen på torsdagsmorgonen är båten fylld med havets läckerheter.

ANNONS

– Nu har vi med oss 570 kilo kokräka, 450 kilo råräka och 300 kilo blandad fisk, meddelar Ingvar glatt och sammanfattar arbetsveckan som lyckad.

Innan fiskarna vet ordet av har fångsten sålts på fiskeauktion och plikten att ge sig ut för att fånga mer kallar. Men först väntar några dagars vila, och såklart lite skalade räkor och ett glas vitt vin.

Med tanke på männens goda hand med räkor antar reportern att Ingvar och Henrik har en given plats i dagens räkskalartävling under Räkans dag. Hon får dock ett blankt nej och får förklarat för sig att en fiskare inte ska stressa när han skalar sin fångst. Han ska njuta.

– För mig är det avslappning att skala räkor. Om jag tävlar skulle jag känna för mycket press att jag som fiskare ska vara bäst. Men det är en rolig idé, säger Henrik och sveper med handen över en låda fylld med femton kilo räkor.

Fisket har med all säkerhet alltid varit en del av Ingvar och Henriks liv. Utrustning som GPS och iPhones har tillkommit det senaste decenniet. Utvecklingen medför smidigare navigation och större säkerhet. Men några baksidor har den också.

– Det var ett friare yrke förr. Nu känner man sig ständigt kontrollerad, säger Ingvar men klargör också att det inte är något som ska stoppa hans starka känslor för havet, fisket och räkorna.

ANNONS

Kärleken till "rägen" övervinner alltså elektroniken, och det med "räglängder".

ANNONS