8000 kronor och två finalplatser till SM gick till Florina Kurti, Indra Ågren, Ebba Massleberg och Sara Henriksson under fredagens Ung företagsamhetsgala i Trollhättan.
8000 kronor och två finalplatser till SM gick till Florina Kurti, Indra Ågren, Ebba Massleberg och Sara Henriksson under fredagens Ung företagsamhetsgala i Trollhättan. Bild: Privat

Storslam för Kostersalt från Strömstad – nu väntar SM

Hundratals unga företagare från Västsverige har under ett par dagar försökt övertyga olika jurys om sina affärsidéer. Under fredagen stod det klart vilka som prisas: Kostersalt tog hem tre av elva förstaplatser och ska vidare till SM, även Strömstadsföretaget Event Marketing kammade hem en förstaplats.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kostersalt tilldelades pris för Årets vara, Årets startup och Årets hantverkare under fredagen, när Ung företagsamhet sammankallat UF-företag från hela Fyrbodal. Totalt tävlade över 300 företag. De unga entreprenörerna från Strömstad hade blygsamma förväntningar inför prisutdelningen.

– Vi hade inte räknat med någon vinst alls. Att vinna i en kategori kändes väldigt svårt så det här är riktigt kul, säger Sara Henriksson på Kostersalt.

Hon och de andra entreprenörerna i företaget utvinner salt ur Kosterhavet, vilket snabbt visade sig bli en succé. När saltvatten ombildas till sötvatten på Sydkoster bildas en restprodukt med hög salthalt som de använder sig av i sin framställning. Det dröjde inte länge för UF-företagarna innan orderflödet översteg vad de hade kapacitet att producera. Under tidens gång har Kostersalt blivit kontaktade av personer som vill hjälpa de att växla upp verksamheten.

ANNONS

– Vi har inte gjort någon förändring hittills men nu har vi kontakter från olika håll och kanter som bland annat vill hjälpa oss att installera solceller för att skala upp produktionen, säger Sara Henriksson.

När de mottog ett av fredagens priser uttryckte de ambition om att finnas även om fem år.

– Vi hoppas att vi kan fortsätta driva företaget efter studenten. Om vi finns kvar om fem år kommer vi en mer effektiviserad anläggning där det mesta sköter sig självt.

Förutom de tre förstaplatserna kom de också på andraplats i kategorierna Årets UF-företag och Årets ekologiskt hållbara UF-företag. Totalt fick de 8000 kronor och två platser till finalen som går i Göteborg i slutet av maj. Denna dags bragd sammanfaller med en stor gymnasiefest på Strand i Strömstad.

Det kan bli ett vilt firande?

– Det blir det garanterat, säger Sara Henriksson.

Event Marketing UF består av gymnasieeleverna Per Lidberg, Victoria Jodensvi, Nomi Engström och Elin Billing.
Event Marketing UF består av gymnasieeleverna Per Lidberg, Victoria Jodensvi, Nomi Engström och Elin Billing. Bild: Privat

Även i kategorin Årets kooperativa företag var det ett Strömstadsföretag som kammade hem vinsten. Det är Event Marketing som bland annat genomfört ett uppvisningsevent på Scandic Laholmen tillsammans med flera företag i Strömstad.

– Det känns jättebra att vinna det här för vi känner verkligen att vi är ett kooperativt företag. Det var den tävlingen vi ville vinna, säger Victoria Jodensvi, kommunikationsansvarig på Event Marketing.

ANNONS

Företaget plockade även en tredjeplats i kategorin Årets tjänst.

– Jag känner mig överväldigad, man sitter och är så nervös. Det är ju det här man kämpat för hela året, säger Victoria Jodensvi.

Läs också:

De gör supersuccé med salt från Koster

Gymnasieelever höll "Strömstadskväll" på Laholmen

ANNONS