Strömstad Spa hade 88 helårsanställda före coronapandemin.
Strömstad Spa hade 88 helårsanställda före coronapandemin. Bild: Arvid Brandström

Spahotellet stängt på obestämd tid

En tvist med hyresvärden är en del av anledningen till att nästan hela personalstyrkan på Spahotellet är uppsagd. I nuläget vet inte ledningen när de kan öppna hotellet igen. Parallellt med diskussionerna planerar de att bygga fler rum.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Innan pandemin lade sin kalla hand över Strömstad hade Spahotellet 88 anställda och totalt runt 150 personer på lönelistan. Ett år senare är verkligheten en annan. Endast fem personer har kvar sina anställningar och hotellet har varit stängt sedan början av januari. Än så länge är det osäkert när konferensgäster och weekendresenärer kan checka in igen.

– Vi har en utmanande diskussion med vår hyresvärd som vi hyr rummen av. Nu har vi stängt på obestämd tid och återkommer med exakt datum för öppning. Vi vill öppna så fort vi bara kan, säger Linda Einarsrud, vd på Strömstad Spa.

Stängningen är enligt henne en kombination av det rådande smittläget och oenigheten med hyresvärden. I lokalerna arbetar fortfarande ett 40-tal personer.

ANNONS

– En del har kvar sina anställningar till i sommar och vi hoppas det vänt till dess så att vi kan åter­anställa, säger Linda Einarsrud.

Även om de inte håller öppet hotell eller restaurang menar hon att det finns saker att fylla dagarna med för personalen.

– Vi städar, målar och passar på att få ordning och reda, säger hon.

På hotellets hemsida står att de öppnar den 8 april: ”Tanken var det från början men det kommer att ändras. Först vill vi dock ringa alla berörda och informera”, säger vd Linda Einarsrud (arkivbild).
På hotellets hemsida står att de öppnar den 8 april: ”Tanken var det från början men det kommer att ändras. Först vill vi dock ringa alla berörda och informera”, säger vd Linda Einarsrud (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Trots motgångarna jobbar hotellet för att bygga ut. De har sedan tidigare byggrätt för bostäder ovanpå garaget. I början av februari godkändes deras ansökan i kommunstyrelsen om att ändra byggrätten från bostäder till hotell. De rummen kommer att ägas av Strömstad Spa och vara oberoende av någon hyresvärd. Nu kvarstår detaljprojektering innan byggandet kan påbörjas.

– Det är för att ha fler rum under högsäsong men detta är helt i startgroparna än så länge.

Linda Einarsrud ser ingen motsättning i att planera utbyggnader samtidigt som personal är varslad om uppsägning.

– Vi försöker satsa mitt i det här och det är för att vi har en stark tro på destinationen Strömstad. Den tron fick vi bekräftad i fjol. Det blev en jättebra sommar trots stängda gränser, säger hon och fortsätter.

– Jag vill ju ha alla anställda tillbaka och vi gör allt vi kan för att komma i drift igen.

ANNONS

ANNONS