Mycket snöblandat regn väntas under tisdagen (arkivbild).
Mycket snöblandat regn väntas under tisdagen (arkivbild). Bild: Måns Langhjelm

SMHI utfärdar varning för snöblandat regn

Det var tredje helgen i rad som starka vindar drog sig in över Bohuslän och Västkusten. Flera gator översvämmades, Uddevallabron tvingades stänga och träd blåste ner och blockerade vägar. Och mycket nederbörd i form av snö eller regn är på väg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var strax innan nio på lördagsmorgonen som trafikverket stängde Uddevallabron för all trafik på grund av de hårda vindarna. En väderstation uppe på en pylontopp kunde klockan 10.20 mäta vindbyar upp till 38 meter per sekund vilket enligt SMHI innebär orkan och en klass 3-varning.

Uddevallabron öppnades 18.30 igen för allmän trafik men det dröjde tills 08.46 på söndagsmorgonen innan den öppnades för all trafik igen.

Tågtrafiken stoppades under hela helgen mellan Strömstad och Uddevalla, och återupptogs igen på måndagen.

Många träd föll för de hårda vindarna och Claes Hedberg på Trafikledningscentralen Väst berättade på lördagen att Trafikverket hade en hektisk dag med att rensa upp på vägarna.

ANNONS

Det har varit rejäla översvämningar i kustsamhällena i Bohuslän. Och i Halland har framför allt Nissan och Lagan svämmat över sina brädder. Räddningstjänsten och kommunstyrelsen i Halmstad begärde under söndagen nationell förstärkning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Och nu väntas snöblandat regn i stora mängder, som kommer att falla i norra Bohuslän under hela tisdagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för regionen och skriver på sin hemsida att det är risk för halka på vägarna. I Strömstad kommer temperaturen att pendla kring nollan under dagen.

Under natten till tisdag och under morgondagen väntas det komma drygt fem centimeter snö.

– Det kan ställa till det i biltrafiken, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Snöfallet kommer natten till tisdag och förväntas byggas på under tisdagsmorgonen och förmiddagen.

– Sen kommer det nog vara tidvis fall av snö och blötsnö till sent på onsdag, det rör sig långsamt och för med sig massa nederbörd, säger Max Lindberg Stoltz.

I fredags konstaterade SMHI att den meteorologiska våren är här, men vintervädret som nu kommer kan inte förändra årstiden i sig, förklarar Max Lindberg Stoltz.

– När våren väl kommit kan den inte hoppa tillbaks, det blir vår med en kall period. Vi backar inte i årstiderna, säger han.

ANNONS
ANNONS