SMHI utfärdar vädervarning för torsdagen

Vintern har gjort comeback i Bohuslän. Tisdagens snöoväder ledde till flera trafikolyckor, stillastående lastbilar och problem på vägarna. Under onsdagen har det varit mycket halt på vägarna längs E6 och riksväg 44, rapporterar P4 Västs trafikredaktion. SMHI varnar för nytt snöfall under torsdagen.

ANNONS

Flera tåg ställdes in på Bohusbanan mellan Göteborg och Strömstad på onsdagsmorgonen, skriver Västtrafik på sin hemsida. Orsaken är fordonsfel.

Enligt P4 Västs trafikredaktion är det väldigt halt på E6 och R44 på morgonen.

Under onsdagen är det ett uppehåll från det kraftiga snöfallet som drabbade Bohuslän under tisdagen. Men uppehållet är kort. Redan imorgon väntas ett nytt kraftigt snöfall över Bohuslän, som rent av kan resultera i nya vädervarningar.

– Vi håller på och samordnar med länsstyrelsen om vi ska utfärda en gul varning för snö, säger Ida Dahlström, metrolog på SMHI.

Torsdagen kommer enligt SMHI att bjuda på ymnigt snöfall och kraftig vind under förmiddagen och dagen, innan det drar vidare. Redan under söndagen väntas sedan ytterligare nästa snöfall dra in.

ANNONS

Trafikverket rapporterar om flera stillastående lastbilar på olika håll i Bohuslän under onsdagsmorgonen. Bland annat har en lastbil stått helt still mellan Ödsmålsbron och Lyckornamotet i riktning norrut.

Vid 08.30 meddelade Trafikverket att ytterligare en lastbil fått problem på E6 i höjd med Ljungskile. Denna gång är det mellan Ljungskilemotet och Lerbomotet i norrgående riktning. Det ska vara en lastbil som fått haveri och står intill en rastplats.

SMHI utfärdar gul varning för västkusten

Enligt SMHI väntas nu ett nytt snöfallsområde dra in över Bohuslän.

Under onsdagseftermiddagen gick SMHI ut med en gul varning för det snöfall som väntas komma på torsdagen. Varningen gäller längs västkusten, från Lysekil till Varberg. Även i inlandet påverkas städer, som exempelvis Trollhättan, Skövde och Borås.

Snöfallet väntas bli tidvis kraftigt och kan komma att påverka framkomligheten på vägarna samt ge störningar i el- och teleförsörjningen. Det är också risk för förseningar inom kollektivtrafiken.

Varning gäller från 12:00 på torsdagen fram till 7:00 på fredagsmorgonen.

Lokalt i regionen kan det komma upp till 15-20 centimeter snö.

Det är ovanligt kallt för årstiden, vilket betyder att snön kan ligga ett tag till. De kommande nätterna blir kalla, men under dagarna kan det bli någon enstaka plusgrad.

Våren låter vänta på sig

Den som längtar efter att få tillbaka vårvädret kan få vänta. De kommande tio dagarna ser det ut att bli som mest några ynka plusgrader, så våren tycks vara på paus ett tag till.

ANNONS

Inför måndagens och tisdagens snöfall sade SMHI:s meteorolog till GP att det kunde komma upp emot 30 centimeter snö, men med stora lokala variationer.

SMHI:s olika mätstationer visar att snömängderna varierat rejält. Mest snö i Västsverige – och i hela landet – föll i Falköping. Här kom 35 centimeter.

Även exempelvis Uddevalla fick mycket snö: 27 centimeter, medan Skövde fick 23 centimeter.

ANNONS