Så ser smittspridningen ut i Strömstad och Tanum

Stora skillnader på coronaläget i norra Bohuslän. Strömstad har näst lägst smittspridning per capita i regionen – Tanum bland de högsta. Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé varnar för att det är ett allvarligt läge i regionen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

På torsdagen släpptes Västra Götalandsregionens veckorapport över smittspridningen av covid-19. För regionen som helhet visar den på en minskning av antalet nya fall med fyra procent. Under vecka 14 rapporterades 6 379 nya fall i regionen.

När man tittar på kommunerna i vårt bevakningsområde ser det väldigt olika ut. För Strömstad har antalet nya fall visserligen ökat från fyra fall vecka 13 till 17 fall vecka 14. Men med en incidens (antalet fall per 10 000 invånare) på 13 ligger Strömstad fortfarande näst lägst vad gäller smittspridning bland alla regionens kommuner. Allra lägst är smittspridningen i Grästorp.

Annat är det i Tanum, som ökade från 45 nya fall vecka 13 till 65 fall vecka 14. Där ligger incidensen på 51, vilket är högre än i Göteborg och den femte högsta siffran i Västra Götaland.

ANNONS

Bland närliggande kommuner har smittan även ökat i Lysekil, som hade 51 nya fall förra veckan, och Orust som hade 57. Även Uddevalla har en ökning, från 223 fall vecka 13 till 276 fall vecka 14. I Uddevalla har fallen ökat rejält vecka för vecka den senaste månaden. Munkedal ligger stabilt men högt, på 43 nya fall.

I Fyrbodal som helhet har antalet nya fall ökat rejält – med 27 procent från vecka 13 till 14.

”Mycket allvarligt läge”

Som allra störst var smittspridningen förra veckan i Melleruds kommun, som hade 95 nya fall och en incidens på 102 per 10 000 invånare.

– Det är ett mycket allvarligt läge i hela vårt område, med undantag av Strömstad och Bengtsfors. I Uddevalla ökar smittan rejält. I Göteborg stabiliseras det, medan vi har en rejäl ökning här, säger smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé.

Från 223 nya fall vecka 13, har antalet covid-fall ökat till 276 i Uddevalla, i den senaste rapporten. Den senaste månaden har antalet bekräftade fall ökat varje vecka i kommunen.

– Det är skarpt läge. Vi ska inte vara på arbetsplatserna, bara om det inte går på något annat sätt. Vi ska inte försöka komma runt reglerna; det är bara att glömma det. Skärp er invånare!, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ANNONS

Väntas presentera lättade restriktioner

På torsdagen väntas Folkhälsomyndigheten presentera lättnader i restriktionerna för vaccinerade. Enligt Eva Lindhusen Lindhé kan det komma att handla om beslut gällande smittspårning, samt att vissa vaccinerade kan få återgå till sina arbetsplatser.

– Jag har inga detaljer än, men det handlar inte om några stora lättnader.

Finns det en risk att lättade restriktioner ger signaler om att smittan minskar?

– Det är långt ifrån halva befolkningen som är vaccinerade, det handlar om några procent. Alla vi andra är inte skyddade.

Incidensen för hela Västra Götaland ligger på 755 nya fall per 100 000 invånare under två veckor. För att Norge ska öppna gränsen mot regionen kräver de att den siffran är under 25.

LÄS MER:Smittskyddet varnar för coronaspridningen på arbetsplatser

LÄS MER:Mutationen har tagit över i Sverige – fler varianter av corona oroar

ANNONS