Sara Olsson ser tillbaka på en lugn sommar för polisen.
Sara Olsson ser tillbaka på en lugn sommar för polisen. Bild: Thomas Bennelind

Så har sommaren varit för polisen i Strömstad

Trots en intensiv sommar med norrmän, turister och fulla båthamnar så har brottsligheten i Strömstad minskat i sommar jämfört med föregående sommar.
– Vi hade inte väntat oss det, men det har varit lugnare än under pandemin, säger Sara Olsson, kommunpolis.

ANNONS
LocationStrömstad||

Sara Olsson ser tillbaka på en lugn sommar vad gäller brottsligheten i kommunen. Trots att pandemins restriktioner är borta och allt fler människor rör sig ute på stadens gator och i krogmiljöer igen så verkar inte brottsligheten har påverkats negativt.

– Generellt så har brottsligheten denna sommar gått ner, vi har fått in färre anmälningar än förra sommaren så det var varit en lugn period, säger hon.

Detta trots att folk åter strömmar till Strömstad för sommarnöjen. De brott som medborgarna märker av, som våld i offentlig miljö, har minskat berättar Sara Olsson.

– Även bostadsinbrott har minskat. Vi har en lägre nivå generellt på alla brott jämfört med perioden förra året, säger hon.

ANNONS

Vad kan det bero på – när trots allt fler människor faktiskt rör sig ute igen?

– Vi hade inte väntat oss att det skulle vara så, så vi vet inte helt. Men det är positivt att brotten minskar, säger hon.

I Strömstad så har bemanningen under sommaren varit bra.

– Vi har haft stöttning av sommarförstärkning som kommer varje år.

Men även när hösten är i antågande ser bemanningen på stationen bra ut menar Sara Olsson.

– Just nu har vi ett bra läge bemanningsmässigt.

LÄS MER: Satsning för att få fler poliser att stanna i Strömstad

I Fyrbodal pågår sedan förra året ett projekt med målet att det ska bli 100 fler poliser i Fyrbodal till år 2025. Fokuset ligger på just Strömstad och Åmål, och att få fler att lockas till polisyrket är en prioritet. I Strömstad har man inte problem med att få hit poliser, men att få dem att stanna är en utmaning. Många gör sin aspiranttjänstgöring i Strömstad men de som inte har någon koppling till staden flyttar ofta senare berättar Sara Olsson.

Vad tror du behövs för att få fler poliser till Strömstad?

– Jag tror att det är locka hit människor som har en koppling till området, Strömstad och Tanum. Jag tror att hitta de som har ett etablerat liv här som är ett vinnande koncept för att behålla sin personal som arbetar i yttre tjänst.

ANNONS

Strömstads tidning har tidigare rapporterat om att möjligheterna att utbilda sig till polis är fler idag, och man satsar på distansundervisningar som kan underlätta. I Borås finns nu en polisutbildning, vilket kan öppna upp för fler i området att börja studera.

Fakta: Brottsstatistik 2022 jämfört med 2021 och 2020

Antalet misshandelsfall utomhus (juni, juli, augusti)

2022

Strömstad: 8

Tanum: 11

2021

Strömstad: 10

Tanum: 10

2020

Strömstad: 7

Tanum: 3

Antalet stölder av båtmotorer (1 januari - 13 september)

2022

Strömstad: 5

Tanum: 4

2021

Strömstad: 22

Tanum: 16

2020

Strömstad: 11

Tanum: 7

ANNONS