Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland.
Kristine Rygge är vaccinationssamordnare i Västra Götaland. Bild: Mia Höglund

Så här ska allmänheten vaccineras - en första plan

Regionen har för första gången presenterat en exakt tidsplan för vaccinationerna mot covid- 19. Men rutinerna kan se litet olika ut vid olika vårdcentraler. Strömstad har till exempel inte bokning via webben.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Enligt meddelandet från regionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge ska sjukhusen börja kalla personer mellan 60 och 64 år som befinner sig i speciell riskgrupp den här veckan (19-25 april).

– Vi vill verkligen minimera administrationen för vårdgivarna, det gäller både sjukhus och framför allt vårdcentralerna. Därför lyfter vi ut en del med riskfaktorer, säger hon till GP.

Ingen av vårdcentralerna i Strömstad har någon webbokning.

I Strömstad räknar vårdcentralen Bohuslinden med att vara framme vid fas 3 den här veckan, medan Capio räknar med att nå 67-åringarna i fas 2.

Ingen av vårdcentralerna i Strömstad har någon webbokning. De ringer istället sina patienter och erbjuder tid.

ANNONS

I vecka 18 ska det, enligt regionens plan, vara dags för 60-64-åringar som inte ingår i speciella riskgrupper. Fortfarande gäller det i Strömstad att vårdcentralen ringer upp.

Samtidigt planerar regionen att sjukhusen ringer upp riskgrupper inom fas 3, dem i åldern 18-59.

LÄS MER: Vaccinet når dem under 65 i veckan

”Detta är utifrån att det ser ut att vara stabila vaccinleveranser.”

Massvaccinationen av allmänheten i fas 4 ska starta vecka 20 (17-23 maj). Det går i alla fall till att börja med fortfarande i åldersordning.

– Detta är utifrån att det ser ut att vara stabila vaccinleveranser. Sedan är allt preliminärt i den här världen, säger Kristine Rygge till GP och fortsätter:

– Jag tycker det är bättre att vi nu kan visa vår plan, kan vara öppna med att det är så här vi ser det i dag. Behöver vi ändra det i morgon kommer vi göra det, men jag hoppas inte det.

I Strömstad ska inte vårdcentralerna ansvara för vaccinationen i fas 4. Den ska utföras av en extern vaccinatör, som upphandlas av regionen. Vem det blir är inte klart ännu och hur bokningen ska gå till är inte heller klart.

Planen bygger på att de rekommendationer som i dag gäller vaccinerna fortsätter gälla. Den utgår alltså ifrån att Astra Zeneca inte ges till personer under 65 år. Janssens vaccin – som är helt pausat – är inte inräknat.

ANNONS

LÄS MER: 400 vaccindoser gavs till 70-plussare under söndagen

ANNONS