Terése Lomgård folkhälsostrateg. (Arkivbild)
Terése Lomgård folkhälsostrateg. (Arkivbild) Bild: Marita Adamsson

Psykisk ohälsa har ökat bland unga

Den psykiska ohälsan bland barn och unga fortsätter att öka. I veckan arrangerar Strömstads kommun två digitala föreläsningar i ämnet tillsammans med Suicide Zero.

ANNONS

Nära 1 600 personer tar sitt liv i Sverige varje år. Den ideella organisationen Suicide Zero arbetar för att minska den siffran. I år erbjuder de, tillsammans med stöd fån Västra Götalandsregionen, kostnadsfria föreläsningar för kommuner.

– Kommuner fick anmäla sig till en, men vi tyckte det var så viktigt så vi valde att köpa till den andra också, säger Terése Lomgård, folkhälsostrateg i Strömstads kommun.

Den psykiska ohälsan har ökat bland barn och unga i hela Sverige de senaste åren.

– Det som är unikt i Strömstad är att vi har fått så ökad arbetslöshet. Det drabbar ju barn och unga i förlängningen. De har också ett kanske ännu större behov av socialt umgänge, säger Terése Lomgård.

ANNONS

Unga mer missnöjda

Svaret efter den senaste LUPP, lokal uppföljning av ungdomspolitiken, visar att unga i Strömstads kommun är mindre nöjda med sin fritid än senaste undersökningen 2017. Den visar också att deltidsjobben bland gymnasieungdomar i kommunen har halverats, från 52 till 27 procent.

Elevhälsan har erbjudit digitala samtal. Strömstads kommun arrangerar två digitala föreläsningar den här veckan, en för föräldrar och en för personer över 18 år.

– Det här handlar mycket om att bryta stigmat som finns, och att man ska våga fråga. Våga finnas där och våga lyssna. Du behöver inte alltid veta vad du ska säga, det viktiga är att du vågar finnas där som medmänniska, säger Terése Lomgård.

Jag tror mycket beror på digital stress tror jag. Du kan aldrig stänga av, du måste ständigt vara uppkopplad och vara på

Strömstads kommun har tidigare år arrangerat temaveckor med psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökade redan innan pandemin bröt ut.

– Jag tror mycket beror på digital stress tror jag. Du kan aldrig stänga av, du måste ständigt vara uppkopplad och vara på. Det känner äldre av också.

Det är lättare att prata med någon som har fysiskt ont

Onsdagens föreläsning ”Livsviktiga snack” riktar sig till föräldrar till barn mellan nio och tolv år.

– Det är lättare att prata med någon som har fysiskt ont, när det kommer till psykisk ohälsa är det svårare. Som förälder är det viktigt våga ta hjälp och få ökad kunskap och veta vilken hjälp som finns.

ANNONS

Torsdagens föreläsning ”Våga fråga” riktar sig till personer över 18 år och handlar om hur vi kan hjälpas åt att förhindra självmord.

– Det är inte farligt att prata om suicid och suicidala tankar. Vi vill bryta myter och öppna upp för samtal, säger Terése Lomgård.

ANNONS