Charlotte Ericson, verksamhetschef på vårdcentralen Bohuslinden i Strömstad, råder dem som är ovaccinerade att fortsätta vara försiktiga.
Charlotte Ericson, verksamhetschef på vårdcentralen Bohuslinden i Strömstad, råder dem som är ovaccinerade att fortsätta vara försiktiga. Bild: Jakob Simonson

Nytt covidrekord i Strömstad – trots stort mörkertal

Vecka för vecka ökar smittspridningen av covid-19 lokalt och i regionen som helhet. Även i officiella tal – trots att de flesta numera egentestar sig med antigentester som inte räknas med i statistiken.

ANNONS
LocationStrömstad||

386 nya fall av covid-19 i Strömstad vecka 4. Det är regionens officiella siffra som kom på torsdagen. Och det är nytt rekord för Strömstad. Men vad säger den siffran egentligen om hur många som smittats?.

Charlotte Ericson, verksamhetschef för Bohuslinden, menar att siffran egentligen inte säger något alls.

– Det enda vi vet är att det är många fler som blivit smittade. Enligt de nya rekommendationerna som gällt i två veckor nu behöver man inte PCR-testa sig om man inte tillhör vissa grupper. Så de flesta tar egentester hemma – och de testerna räknas inte med i statistiken.

Vilka grupper handlar det om som fortfarande ska PCR-testa sig?

ANNONS

– Det är personer som inte kan jobba hemifrån, och sjukvårdspersonal och skolbarn.

Så det enda man kan säga är att mörkertalet är stort?

– Ja, man kan säga att väldigt många blir smittade nu, vi vet inte hur många. Men vi vet att det är väldigt höga tal.

Vad säger du om att regeringen i det här läget med väldigt hög smittspridning ändå väljer att slopa coronarestriktionerna nästa vecka?

– Det är nog ändå helt rätt väg att gå. Vi ser ju att de som smittas inte blir lika sjuka längre – där spelar det in att de flesta är vaccinerade nu.

Och om man är ovaccinerad?

– Då råder jag till att fortsätta vara försiktig. Man vet inte på förhand om man är en av dem som kommer att drabbas hårt av en covidinfektion.

För Tanums del var siffran över antalet nya bekräftade fall av covid-19 förra veckan 305 - även det ett rekord sett till hela pandemin.

Coronasiffror för vecka 4 i norra Bohuslän

Strömstad - 386 nya bekräftade fall (incidens 291 fall per 10 000 invånare)

Tanum - 305 fall (236 fall/10 000)

Munkedal - 160 fall (151 fall/10 000)

Lysekil - 234 fall (163 fall/10 000)

Sotenäs - 252 fall (277/10 000)

Uddevalla - 1 528 fall (269 fall/10 000)

ANNONS