För 30 år sedan startade Daniel Ogbonnaya företaget Bohus Biotech i Strömstad.
För 30 år sedan startade Daniel Ogbonnaya företaget Bohus Biotech i Strömstad. Bild: Emil Hellerud

Ny ägare till Strömstadsföretaget Bohus Biotech

För 30 år sedan startade Daniel Ogbonnaya företaget Bohus Biotech i Strömstad. Företaget som tillverkar medicinska hjälpmedel blev en framgångssaga och omsatte år 2020 mer än 101 miljoner kronor - men nu byter företaget huvudägare.

ANNONS
LocationStrömstad|

Det är företagen Tellacq AB och Flerie AB som går in som nya majoritetsägare på Bohus Biotech. Ny vd för företaget är Magnus Nylén, och han säger i ett pressmeddelande att han är förväntansfull på att ta över företaget och ta det till nästa nivå.

"Bohus BioTech har möjlighet att bli en stor spelare på den globala marknaden för hyaluronsyra, vi kommer se till så de verktygen finns för att det ska bli så", skriver styrelseordförande Håkan Björklund i pressmeddelandet.

Bohus Biotech tillverkar det medicinska hjälpmedlet Microvisc som används av ögonkirurger och på ögonkliniker runt om i världen. Det är hyaluronsyra som utvinns ur tuppkammar och förädlas som finns i Microvisc, och som används mycket under gråstarroperationer. Det som började med produkter för ögonoperationer har utvecklats till att även inkludera produkter för ortopedi, där man tagit fram speciella sprutor med hyaluronsyra för att kunna användas vid artros. Även fillers, sprutor med hyaluronsyra, som injiceras för att släta ut rynkor i ansiktet, tillverkas av företaget.

ANNONS

Grundaren Daniel Ogbonnaya kommer att stanna kvar i företaget som en minoritetsaktieägare, skriver man i pressmeddelandet.

LÄS MER: Världsledande på utvinning av hyaluron

ANNONS