Vin utgör ungefär hälften av den alkohol norrmän köper i Sverige. Arkivbilder.
Vin utgör ungefär hälften av den alkohol norrmän köper i Sverige. Arkivbilder. Bild: Victoria Sörensen Lund

Nu handlar norrmän mindre alkohol i Sverige

Gränshandeln med alkohol har återkommit – men är betydligt mindre än före pandemin, visar en ny rapport.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Rapporten, gjord av Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, visar ny statistik över den norska gränshandeln med alkohol. I detta inräknas dels köp med norska betalningsmedel i Systembolagets butiker, dels norska beställningar hos Systembolagets ombud i någon av de 23 kommuner som gränsar till Norge.

Över hälften av de norska gränshandelsresorna som helhet går till Strömstads kommun. Några siffror över hur mycket Systembolagen i Strömstad säljer finns inte med i rapporten. Enligt Norges statistiska centralbyrå ökade de norska gränsinköpen överlag fram till 2019. Pandemiåren 2020–2021 innebar en kraftig nedgång, men år 2022 återkom inköpsresorna.

– Det har skett en uppgång under 2022, men inte till samma nivåer som innan pandemin, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som är författare till rapporten.

ANNONS

Därför är gränshandeln inte tillbaka på samma nivå

Mellan 2016 och 2019 ökade den norska gränshandeln från 2,2 miljoner liter alkohol till 2,6 miljoner liter. När den norska gränshandeln med alkohol var som högst 2019 utgjorde den 5,3 procent av Systembolagets hela försäljning – och uppgick till ett värde av 2,1 miljarder svenska kronor.

– Att gränshandeln inte nått tidigare nivåer kan bero på ökade bränslekostnader, att nya vanor etablerats under pandemin liksom att prisskillnaderna på detaljhandelsvaror har minskat, säger Ulf Guttormsson.

Pandemiåren innebar alltså en kraftig minskning. År 2022 hade gränshandeln ökat igen och uppgick till 1,5 miljarder svenska kronor – betydligt lägre än åren 2016–2019. Rensar man för inflation blir minskningen ännu större. Rapporten konstaterar samtidigt att alkohol inte är det som driver den norska gränshandeln.

– Alkohol är klart billigare i Sverige men utgör endast en begränsad del av den totala gränshandeln, säger Ulf Guttormsson.

Det köper norrmännen på Systembolaget

Beträffande prisskillnaderna beräknade HUI (Handelns utredningsinstitut) i en tidigare rapport att alkohol var 40 procent billigare i Sverige jämfört med i Norge 2019.

Räknat i ren alkohol utgörs ungefär hälften av den norska alkoholgränshandeln av vin, därefter kommer öl.

Can – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Rapporten är gjord på uppdrag av Systembolaget.

ANNONS
ANNONS