Nu behöver svenska polisen inte längre kontrollera covidbevis vid Svinesund (arkivbild).
Nu behöver svenska polisen inte längre kontrollera covidbevis vid Svinesund (arkivbild). Bild: Strömstads Tidning

Nu behöver inresande från Norge inte visa covidbevis längre

Regeringen slopar inreseförbudet till Sverige. Det beslutades i måndags och beslutet träder i kraft redan i dag, onsdagen den 9 februari. Det betyder att inresande från exempelvis Norge inte längre behöver visa upp covidbevis vid gränsen.

ANNONS
LocationSvinesund|
|

Förbudet att resa in från länder i Norden, EU och EES slopades på onsdagen. Medborgare från berörda länder omfattas inte längre av covidbegränsningar vid inresa till Sverige. Det innebär att norrmän som reser över gränsen vid exempelvis Svinesund inte längre behöver visa upp ett covidbevis.

Slopandet av förbudet görs som en del i att ta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder mot covid-19 som regeringen beslutade om i förra veckan.

Beslutet fattades på ett extrainsatt regeringssammanträde i måndags. Det medför att polisen inte längre behöver avsätta personal för att kontrollera covidbevis vid gränsen.

– För de boende och de som arbetar vid våra gränsregioner i Norden kommer det här att innebära stora lättnader i vardagen, säger Anna Hallberg till TT.

ANNONS

Det gäller däremot fortsatt inreseförbud från länder utanför Norden, EU och EES, det som brukar kallas tredje land. För dessa resenärer råder fortsatt inreseförbud som för närvarande gäller till och med den 31 mars 2022, i enlighet med EU:s rekommendationer avseende inresor från tredjeland. Sedan tidigare finns ett beslut om att det förbudet ska tas bort sista mars.

ANNONS