Nu är rösterna färdigräknade i Strömstad

SD och Fi ökar med varsitt mandat, medan Centerpartiet och Liberalerna förlorar varsitt. Och S förblir största parti. När 100 procent av rösterna till Strömstads kommunfullmäktige är räknade står mandatfördelningen klar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nu har ett preliminärt resultat rapporterats från Strömstads sista ”valdistrikt”, bestående av de utlandsröster och sena förtidsröster som inte räknats förrän under onsdagen.

På onsdagseftermiddagen har det till slut blivit färdigräknat.

När nu 100 procent av rösterna är räknade står det klart att mandatfördelningen inte skiljer sig jämfört med när bara åtta av nio distrikt hade räknats.

Den slutliga kommunsiffran för Socialdemokraterna i Strömstad är 27,5 procent, när alla röster nu räknats - och det är på decimalen lika mycket som partiet fick 2018. Partiet behåller sina elva mandat i kommunfullmäktige och förblir med råge kommunens största parti.

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest, med 3,2 procentenheter till 17,6 procent av rösterna. SD är nu kommunens näst största parti, med sju mandat.

ANNONS

Moderaterna minskar med 0,2 procentenheter till 15,9 procent och blir tredje största parti, med sex mandat.

Liberalerna är det parti som minskar mest, med tre procentenheter, och man landar på 8,3 procent av väljarstödet och minskar med ett mandat.

Kristdemokraterna ökar i stället något, med 0,6 procentenheter, till 7,2 procent och man står kvar på tre mandat.

Vänsterpartiet ökar ytterst marginellt, med 0,1 procentenheter, till 5,1 procent och ligger kvar på två mandat.

Miljöpartiet minskar lika marginellt med 0,1 procentenheter till 4,6, och har kvar sina två mandat.

Feministiskt initiativ är det enda parti förutom SD som ökar sin mandatfördelning. Med 1,1 procentenheter mer än valet 2018 samlar partiet 4,5 procent av rösterna och får två mandat.

Valresultatet i Strömstad

Det slutliga resultatet i kommunvalet när alla röster räknats:

Socialdemokraterna: 27,5 procent (+-0), 11 mandat (+-0)

Sverigedemokraterna: 17,6 procent (+3,2), 7 mandat (+1)

Moderaterna: 15,9 procent (-0,2), 6 mandat (+-0)

Centerpartiet: 9 procent (-2,0), 3 mandat (-1)

Liberalerna: 8,3 procent (-3,0), 3 mandat (-1)

Kristdemokraterna: 7,2 procent (+0,6), 3 mandat (+-0)

Vänsterpartiet: 5,1 procent (+0,1), 2 mandat (+-0)

Miljöpartiet: 4,6 procent (-0,1), 2 mandat (+-0)

Feministiskt initiativ: 4,5 procent (+1,1), 2 mandat (+1)

ANNONS