Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Norge utlovar ersättning till svenska gränspendlare

Den norska regeringen lovar att inom kort börja kompensera gränspendlare som drabbats av de stängda gränserna.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Norska regeringen kommer att lägga fram ett förslag om detta inom kort. Det skriver NRK.

Norge stängde gränserna för utländska arbetspendlare den 29 januari och sedan dess har många arbetstagare inte kunnat ta sig till jobbet och inte fått vare sig lön eller annan ersättning. I veckan som gick beslutade Norge att börja släppa in dagpendlare över gränsen. Men veckopendlare och andra som mer sällan måste korsa gränsen för arbete är fortfarande utestängda.

– Med ökande smittotal i Norge måste vi räkna med stränga restriktioner för inresande en längre tid. Då är det rätt att ge arbetstagare från EES-området som drabbas av stängda gränser en handräckning, säger arbets- och socialminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) till nyhetsbyrån NTB.

ANNONS

Han poängterar att det inte är möjligt att upprätta särskilda regler för svenskar eller finländare. Reglerna regeringen jobbar med nu kommer därför att gälla alla arbetstagare från EES-området som har tjänat ihop till rättigheter.

Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger i en kommentar till TT att beskedet är viktigt för den framtida utvecklingen i de nordiska gränsregionerna.

"Jag är väldigt glad över Norges besked och ser det som ett kvitto på vårt goda nordiska samarbete. Det betyder väldigt mycket för alla de gränspendlare som varit oroliga för hur de ska betala sina räkningar".

Under fredagen bekräftar Eva Nordmark också för Sveriges Radio att gränspendlarna kommer att få ersättning.

Nordenminister Anna Hallberg (S) skriver på Twitter: ”Ett bra besked idag. Ett bevis på att vår intensiva dialog med Norge ger resultat. Nu fortsätter vi att arbeta för en lösning även för veckopendlarna. Gränspendlingen är en grundsten i det nordiska samarbetet.”

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, som leder arbets- och socialkommittén i Stortinget, säger till Aftenposten att partiet är emot förslaget.

– FRP är emot detta då vi menar att norska bidrag ska gå till norska medborgare och andra som bor och arbetar i Norge. Regeringens kompensationsordning kommer att gå till folk bosatta i till exempel Rumänien, Polen, Lettland och Sverige. Det är inte norska skattebetalares jobb att finansiera detta. Vårt jobb är att stödja dem som bor i Norge, säger Erlend Wiborg.

ANNONS
ANNONS