Norge sänker priset på läsk - Nordby förbereder för gränsöppning

Nu sänker flera norska butiker priset på läsk för att behålla gränshandeln i landet. Samtidigt förbereder sig Göran Lundgren, driftsansvarig för Grensemat på en öppning av gränsen.
– Det är jättepositivt, vi har anställt 150 extra till vår sommarpersonal, säger han.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

När det varit dystra siffror över gränshandeln i Sverige under perioden med stängd gräns har det varit bättre tider för handlarna i Norge. Nu vill flera butiksjättar som Coop, Rema och Kiwi behålla gränshandeln i Norge, och ett steg är att sänka priset på läsk berättar Jan Paul Bjørkøy, chef för butikskejdan Kiwi, till VG. Ett fyrpack med 1,5 liters sockerfri läsk sänks från 69,90 till 39,90 norska kronor. I början av året kostade ett fyrpack 99 norska kronor.

– Läsk är den främsta lockvaran i de svenska gränshandelsbutikerna för att få norrmän till deras butiker. Därför börjar vi med läsken, säger han till VG.

ANNONS

Försäljningen av sockerfri läsk, som Pepsi max och Cola zero, har ökat med 120 procent på den norska butikskedjan Kiwi sedan gränsen stängde.

Att de sänker priset på enbart sockerfri läsk är för att de vill att fler ska välja den sockerfria varianten. Jan Paul Bjørkøy säger till VG att han är medveten om att det inte bara är läsk som lockar norrmän över till Sverige.

– De varorna på till exempel Systembolaget kan vi inte påverka, men detta är vårt första steg. Vi vill framöver göra samma prissänkning med andra varor som lockar norrmän över gränsen, säger han till VG.

Den 1 juli tas avgiften på sockerfri läsk bort i Norge, då den norska regeringen har kommit överens med Fremskrittspartiet om reviderad statsbudget - och tar bort avgiften på läskedrycker.

Göran Lundgren tror på gränsöppning snart

Göran Lundgren, driftsansvarig för Grensemat, ser inte att de dumpade priserna är något skäl till oro.

– Om gränshandeln påverkar till lägre priser är det ju trevligt för kunderna som får handla i Norge nu. Det är enskilda butikskedjor och vi har fortfarande lägre priser, säger han.

För att Norge ska öppna gränsen har det under pandemin varit antal fall per 100 000 invånare som bestämt om regionen klassats som rött eller grönt. Nu hoppas man att de siffrorna hamnar under 50 fall per 100 000 som är Norges krav. Göran Lundgren ser positivt på sommaren.

ANNONS

– Försäljningen har ökat för varje dag, och vi fyller på för fullt så vi har fullsortiment på plats.

Ny statistik - så dyrt är det i Norge

Fortfarande är de flesta varor dyrare i Norge jämfört med Sverige. Enligt nyligen publicerad statistik från den europeiska statistikbyrån Eurostat så visar siffror att totalt ligger prisnivån i Norge 50 procent över genomsnittet i EU-länderna, och Norge hamnar på en tredje plats över de dyraste länderna i Europa (efter Schweiz och Island).

För alkohol och tobak är priserna i Norge i genomsnitt 136 procent högre än i Europa.

Jämfört med Sverige så är Norge 62 procent dyrare när det gäller alkohol och tobak, så om du handlar alkohol och tobak i Sverige för 1000 kronor så får du betala närmare 1600 kronor i Norge. För mat och dryck är det 25 procent dyrare i Norge jämfört med Sverige. Men kläder är billigare i Norge enligt statistiken, där sparar norrmännen sju procent på att handla i Norge jämfört med Sverige.

ANNONS