Oslofjord, Fjord Line
Oslofjord, Fjord Line Bild: Victoria Sörensen Lund

Insändare & debatt: Noll koll på näringslivet – borde haft bättre kontakt med Fjord Line

Det faktum att det "kom som en blixt från klar himmel" för kommunalrådet att Fjord Line lägger ner visar att dialogen med rederiet har varit otillräcklig – om den ens har funnits.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Det är skrämmande att kommunen inte har haft en tätare kontakt med ett företag som har en miljonskuld till kommunen och vars verksamhet ger kommunen inkomster. Verksamhet som nu upphör.

Samtidigt fortsätter Strömstads företagsklimat att rasa neråt på Svensk Näringslivs ranking. Enkätsvar från 75 av Strömstads företag bekräftar att kommunens dialog med näringslivet är bristfällig.

"Detta är inte acceptabelt," sa kommunalrådet för ett år sedan när Strömstad hamnade på plats 252 av landets 290 kommuner. Sedan dess har Strömstad rasat vidare till plats 279. Bara 11 platser från botten.

"Vi måste förändra kulturen i väggarna," säger kommunalrådet nu och pratar om en ny strategi. Det är bara det att kultur äter strategi till frukost. Kommunalrådet har gett kommundirektören i uppdrag att "säkerställa att kommunens värdegrund genomsyrar det vi säger och gör." Det är förstås dömt att misslyckas om inte samma värdegrund genomsyrar den politiska ledningen. På den gården är kommunalrådet högsta hönset, men där stannar ambitionsnivån vid att "försöka ändra företagskulturen i väggarna samt uppmuntra de politiska representanternas attityder."

ANNONS

Försöka. Uppmuntra. Det håller inte. Det är att sparka neråt och frånskriva sig ansvar.

Ska man ändra en kultur måste man fokusera på kulturbärarna, alltså människorna. I alla organisationer börjar kultur med ledarskapet, framför allt på toppen. Genom att ledningen själv gör saker som skickar rätt signal till organisationen.

Kära kommunalråd, vad har du gjort för att vända trenden under det senaste året?

När var du till exempel senast i dialog med Fjord Line innan blixten slog dig? Hur många företag har du besökt det senaste året och frågat hur det går? Om du anser fjolårets ranking vara oacceptabel utgår jag från att du har gått före med gott exempel och konkreta åtgärder. Det är vad ledarskap handlar om. Det är så man bygger en kultur.

I intervjun i torsdagens tidning vill inte kommunalrådet uttala sig om kritiken mot näringslivsenheten. En enhet som Strömstads kommun har fått 3,5 miljoner i stöd för att upprätta, och nu finansierar med egna pengar. Kostnaden är lön till personal som har som sitt jobb att vara just kulturbärare när det gäller näringslivsfrågor.

Kommunalrådet har erkänt att Strömstad inte har fått fler ben att stå på genom enhetens arbete. Faktum är att enheten har varit med på resan från plats 252 till 279. Må hända finns det orsaker som måste förbli interna. Men när kommunalrådet i torsdagens intervju pratar om "vargavinter" och tuffa tider måste det följa en viss öppenhet kring kostnad kontra resultat med näringslivsenheten.

ANNONS

Att kommunalrådet försöker sopa kritiken under mattan tyder annars på att han är kommunens högsta representant för en annan olycklig kultur som råder inom politiken i Strömstad - tystnadskulturen. Men det får bli en annan insändare.

Christopher Andersen

LÄS OCKSÅ: Senaste nyheterna om Fjord Line

ANNONS