Nationaldagen firades i hemlighet på friluftsmuseet en dryg vecka för tidigt

Det är torsdagen en vecka innan nationaldagen och försommarvärmen har slagit till med behagliga grader i skuggan och värmande sol. En perfekt dag för att spela in en nationaldagshälsning.

ANNONS

På Friluftsmuseet blommar prästkragarna. De formar vita stråk i gräset och har sällskap av bevingade insekter. Stativ och kameror står redo och på plats finns bland annat pianisten Dan Lindén som tillsammans med Cissi Demegård ska framföra nationalsången och Kents "Sverige Sverige".

På plats är också Åsa och Fidde Rognås. De ska tilldelas årets fana för sitt engagemang i hjälporganisationen Hand2Hand och det daghem de möjliggjort för barn i New Delhi i Indien.

– De är ju verkligen två eldsjälar, säger Tove Meyer, kulturansvarig i Strömstads kommun, som ska överräcka fanan.

Innan det är dags att spela in berättar Åsa Rognås om sin oro för coronapandemins påverkan i Indien.

ANNONS

– De som bor i slummen är ju dagavlönare och nu får de inte jobba. Jag hörde från en vän här om dagen att folk ligger på gatorna i Delhi och svälter ihjäl. De dör inte av corona, de dör av svält.

Hon berättar att daghemmet de driver har stängt, men att de sett till att personalen åker hem till familjerna och lämnar mat.

– Så med dem är det ingen fara.

Men frågan är hur länge deras insatser räcker. På grund av coronakrisen har alla evenemang som Hand2Hand får in pengar genom ställts in

– Det är ju folk som skänker pengar till oss, men det är inte tillräckligt och får vi inga pengar då måste vi skära ner verksamheten och det vill vi inte.

När Åsa och Fidde tagit emot fanan och gått genom den blomsterrika trädgården är det dags att spela in musiken.

Från kamerans vinkel syns en idyllisk miljö där Cissis står i grönskan och sjunger. Men bakom kameran bryts idyllen av högljudda fordon som drar förbli på Karlsgatan och det blir ibland svårt att hålla fast koncentrationen.

Det blir några omtagningar och i pauserna skrattas det ännu mer och skojas om coronavisuset. Dan spelar tonerna till "Corrina Corrina" men sjunger i stället "Corona corona" och Mikael Skärström, som sköter kamerorna hänger på med Barbados "Rosalita" och sjunger "Coronalita".

ANNONS

Och kanske var det spexet som skulle till, för sedan sätter de "Sverige Sverige" och kan börja med nationalsången.

Videohälsningen kan ses på Strömstads kommuns hemsida där det även finns en hälsning från regionen - en nationaldagskonsert med Göteborgs symfoniker och Thomas von Brömssen.

ANNONS