När lastbilarna korsade gränsen in till Norge blev de stoppade för kontroll av norska trafikverket.
När lastbilarna korsade gränsen in till Norge blev de stoppade för kontroll av norska trafikverket. Bild: Lasse Edwartz

Nästan hälften av lastbilarna fick körförbud

Förra torsdagen kontrollerade norska trafikverket 27 lastbilar på Svinesund och Ørje med ett skrämmande resultat.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeSvinesund|

Halden Arbeiderblad rapporterar att Statens Vegvesen (norska trafikverket) inspektörer ställde upp sig vid gränsövergångarna och vinkade in lastbilar för kontroll som var på väg in i Norge.

12 av de 27 som kontrollerades på de två gränsövergångarna fick körförbud, alltså 44 procent.

Dessutom hade 18 andra fordon brister.

Vegvesenet understryker i deras pressmeddelande att poängen med kontrollerna är att förbättra trafiksäkerheten och säkra lika konkurrensvillkor inom branschen.

Här är några av bristerna

Ett av spännbanden som skulle hålla lasten säker.
Ett av spännbanden som skulle hålla lasten säker. Bild: Statens Vegvesen

Fem av sju snökedjor passade inte hjulen på fordonet. Ett av däcken saknade markering. I tillägg var trailern för lång och godset var säkrat med defekta spännband. Föraren till denna lastbil hade heller inte en bombricka. Detta resulterar i en bot på sammanlagt 17.500 kronor och bruksförbud på trailern.

ANNONS
Här var bromsarna urkopplade på en av lastbilarna.
Här var bromsarna urkopplade på en av lastbilarna. Bild: Statens Vegvesen

Fyra av däcken på trailern hade sämre mönsterdjup än fem millimeter som resulterade i 8.000 kronor i böter och bruksförbud på trailern för en annan lastbilschaufför.

På nästa lastbil hade ett av däcken på trailern sämre mönsterdjup än fem millimeter och luftfjädringen på trailern hade heller ingen luft. Detta resulterade i 2.000 kronor i böter samt körförbud tills det är åtgärdat.

En trailerdragare var för liten i förhållande till lasten, och hade inte genomfört någon periodisk fordonsbesiktning. Trailern hade heller inte bromsljus. Trailerdragaren blev avställt och trailern fick bruksförbud

En annan lastbil saknade bombricka och fem snökedjor. Dessutom var en av bromsarna urkopplade på en av axlarna. Lastbilen fick körförbud.

ANNONS