Paraplyinstallationerna har tidigare genomförts i Kalix, Malå, Umeå, Örnsköldsvik, Uppsala, Stockholm, Nyköping, Kumla, Göteborg, Falkenberg, Höör, Hörby, Malmö och Ystad och på flera andra orter.
Paraplyinstallationerna har tidigare genomförts i Kalix, Malå, Umeå, Örnsköldsvik, Uppsala, Stockholm, Nyköping, Kumla, Göteborg, Falkenberg, Höör, Hörby, Malmö och Ystad och på flera andra orter. Bild: Hannah Palmhagen

Manifestation för Afghanistan på Plagen

På fredagen fylldes Plagen i Strömstad av svarta paraplyer. Installationen handlade om att visa sorg och medkänsla för det afghanska folket och de afghanska flyktingarna i Sverige.

ANNONS
LocationStrömstad|

Eva-Märta Granqvist från Hörby kommun har precis fällt upp sina svarta paraplyn. De ligger upp och ner och täcker en stor del av Plagen i centrala Strömstad. Förbipasserande stannar upp och tittar. En del frågar vad det rör sig om medan andra tar en bild eller bara fortsätter gå. Paraplyerna har Eva-Märta Granqvist köpt av donationer från andra medlemmar i nätverket "Nu är det nog", ett nätverk som belyser afghaners situation i Sverige och omvärlden.

Det har gått ett år sedan talibanerna tog makten över Afghanistan och utropade ett islamiskt emirat, efter den amerikanska reträtten.

– Det är en kamp. Vi gör vårt bästa för att upprätthålla medvetenheten kring det som sker i Afghanistan. Vi vill visa medkänsla, säger den engagerade Strömstadsbon Birgitta Jarl Wogenius som också är på plats.

ANNONS

På grund av att säkerhetsläget i Afghanistan försämrades snabbt under sommaren 2021 stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan. Nu har dock verkställighetsstoppet och beslutsstoppet tagits bort och Migrationsverket arbetar vidare som vanligt med asylärenden för afghanska medborgare.

– Det är många som inte vet att det här fortfarande pågår, att vi fortfarande tvångsutvisar försvenskade afghaner som bott i det här landet i många, många år. De riskerar döden genom stening i Afghanistan eftersom de är just västifierade, säger Birgitta Jarl-Wogenius.

ANNONS