Det var utanför Ursholmen som mannen föll överbord. Han hittades i vattnet, men hans liv gick inte att rädda.
Det var utanför Ursholmen som mannen föll överbord. Han hittades i vattnet, men hans liv gick inte att rädda. Bild: Sjöräddningssällskapet

Man omkom efter att ha fallit från färja

En man föll överbord utanför Kosters kust från färjan Color Magic, som går mellan Kiel och Oslo. En massiv sökinsats drogs igång och mannen hittades, men hans liv gick inte att rädda.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKoster|

17.30 på onsdagseftermiddagen kom ett larm från färjan Color Magic om att en passagerare fallit överbord utanför Ursholmen. Det blev ett stort pådrag med Sjöräddningssällskapet, kustbevakning, helikoptrar och fiskebåtar inblandade i sökandet.

– Vi fick larmet 17.30 och redan efter tio minuter var vi iväg, berättar Joakim Coster, som var skeppare på livräddningsbåten Länsförsäkringar Rescue från Strömstad.

I besättningen fanns även Christoffer Andersson, Johanna Bergman och John Hedlund.

Rutinerna är att räddningsbåten ringer tillbaka på ett larm för att få en uppfattning om vad insatsen handlar om.

– Vi hade ca 30 minuters gångtid ut till olycksplatsen, som låg sex distansminuter utanför Ursholmen. Vår båt gör 38 knop och den farten kunde vi hålla under större delen av utryckningen, säger Joakim Coster.

ANNONS

Även den mindre räddningsbåten Roger Hansson från Strömstad ingick i operationen men deltog inte aktivt i sökandet.

Mycket stor insats

När Sjöräddningssällskapet kom ut till platsen hade Color Magic, som var på väg till Kiel, vänt och påbörjat sökandet med hjälp av sina mindre MOB-båtar (Man Over Board). Vädret var gott på ute på Kosterfjorden och sikten var bra. Vattentemperaturen låg på runt fem grader.

– När vi kom ut till platsen gjorde vi först en strömmätning för att få en uppfattning om i vilken riktning vi skulle söka, fortsätter Joakim Coster.

Från båten Länsförsäkringar utsågs Christoffer Andersson till OSC, räddningsledare för hela operationen.

Operationen betraktas som en mycket stor insats med enheter från både Norge och Sverige. Två helikoptrar fanns med i aktionen liksom Kustbevakningens flygplan. Näsinge flygplats öppnades upp på kvällen för att tanka helikoptrarna. En norsk fiskebåt ingick även i sökandet och övriga fiskebåtar i området uppmanades att hålla extra utkik. Efter ett tag kom även räddningsbåten Lars Johansson från Fjällbacka och Astral från Havstenssund för att delta i sökandet.

Mannen som föll överbord avled

Efter två timmars sökande hittades först en jacka och därefter en person i vattnet av den norska räddningshelikoptern som förde kroppen till ett norskt sjukhus. Där konstaterades att personen, en tysk man, avlidit.

ANNONS

– Om man ramlar i vattnet från en hög fartygssida är utsikterna att överleva mycket små, säger Joakim Coster. Dels beror det på den höga höjden men också på att vattentemperaturen är så låg som fem grader.

Inställelsetiden för de sjöräddare som är jour i Strömstad är 15 minuter, dygnet runt, året runt.

ANNONS